ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Česká měna je nejsilnější od vypuknutí krize, posílila pod 26 korun za euro

  • 49
Česká měna ve středu dopoledne posílila pod 26 Kč za euro, poprvé od doby před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru loni v březnu. Vyplývá to z informací na webu Patria Online. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka může mít vliv na kurz vyjádření guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka o možnosti zvýšení úrokových sazeb.

Podle Vlka se do povědomí investorů postupně dostává předpoklad, že koruna se letos může stát jednou z mála měn, u níž poroste úročení. „Naposledy na možnost zvýšení sazeb upozornil v rozhovoru guvernér Rusnok,“ doplnil.

Kurz koruny vůči euru

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstalo i po prosincovém zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) na 0,25 procenta. Rusnok v rozhovoru, jejž ve středu publikoval deník E15uvedl, že nastavení sazeb zatím není potřeba měnit. Připustil ale možnost zvýšení sazeb do konce letošního roku, i když pomalejším tempem, než uváděla listopadová prognóza ČNB.

Vývoj ekonomiky směřuje k potřebě zvýšit sazby, zatím vyčkáme, zní z ČNB

Podle analytika společnosti Akcenta CZ Miroslava Nováka není podstatné kdy ČNB sazby skutečně zvýší. 

„Klíčové je to, že zvýšení sazeb domácí centrální bankéři vnímají jako reálný scénář, což je velký rozdíl oproti dalším centrálním bankám v regionu (maďarská MNB, polská NBP) nebo evropské ECB, kde je v dohledné době jakýkoliv pohyb sazeb směrem vzhůru mimo hru,“ uvedl Novák.

Česká měna končila proti euru loňský rok kolem úrovně 26,20 Kč/EUR, oslabila během něj vlivem epidemie koronaviru zhruba o tři procenta. Od počátku letoška ale postupně posiluje.

,