- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Což o to podmírák, ten klidně vrátím. Ale když za pivo vydávaj 0.4, to nakrkne.
Obrázek českých stánkařů a prodejců v kioscích. Rychlý zisk za každou cenu!
A prodejci zeleniny u silnic, to je taky hodně hustej zážitek - už nikdy, i kdyby ty třešně, broskve či melouny vypadaly bůhví jak krásně.
U piva hodně záleží na sklenici. Pokud má míru centimetr pod okrajem sklenice, nelze natočit pěkné "české" pivo s pěnou. Pivní sklenice by měla mít míru alespoň 2 centimetry pod okrajem sklenici. Vše záleží a velikosti a tvaru sklenice.
Protože mi si pěnu přejeme. Díky pěně si pivo drží svou chuť. Nedochází k tak rychlé oxidaci a změně chuti piva.
Pokud si lidé přejí při natočení přesnou míru i v "špatných" sklenicích, tak jsou hloupí. Dostanou sice správné množství nápoje, ale nebude to chutnat dokonale. A za pár minut máte po pěně a tím i po dobré chuti.
Je to častý jev, mohou si to dovolit. Ohradí se málokdo. A zákazník dá ještě tringelt.
Osobně vracím pivo pokaždé, pokud je víc než 0,5 cm pod míru. Téměř vždy úspěšně.
Za namáhavého letního vandru v členitém terénu a tropického vedra - v podhorských osadách a v horských chatách - mi v oázách ( "záchranných pivních stanicích") podmírák chutného pivního moku v ů b e c nevadí. Žízeň je veliká a přitom pohonné pivní směsi obrovský nedostatek. Kéž by těchto hospůdek, pivních krčem "na konci světa" - bylo v době mé pohybové aktivity z d e - mnohem, mnohem víc ! Některé bohužel mají otevřeno až od 18 hodin - což je pro nás tuláky krčma nepoužitelná a zcela zbytečná. A je to rok od roku horší ... přibývá dědin kde ani lahváče nelze koupit.
Pivo natočené pod míru v běžné restauraci, která prošla privatizací a tváří se, že jde o běžnou "evropskou"restauraci. je pro mě dnes už skoro nepochopitelné. Ale protože nemám průbojnou povahu a nerad se pouštím do "diskuze" s obsluhou, objednával jsem si v Čechách i v restauraci lahvové pivo. Pokud ho něměli, pil jsem vodu. V Německu ani v USA jsem se s pivem natočeném pod míru ještě nesetkal.
To nejste tedy moc cestovatel...
Doufám že jste si na lahvovém pivu pochutnal, ale to si ho můžete za třetinu koupit v sámošce.
V Americe vám většinou všude narvou flaškový a v Německu si to nikdo za 6,-EUR nelajsne. V Anglii, kde je ještě dražší, vám to nalejou po okraj, aby jste se hezky pocintal, až si to ponesete ke stolu.
U nás v hospodě stojí pivko 28,-Kč a pokud to není úplne okatý...
Dělají dobře a dobře to s náma myslí. Na horách jsem nějak moc chlap a kdybych fakt vypil co si já (a hlavně kamarádi) objedám, tak bych byl případ pro horskou službu. Panbuch nás opatruje.
Já už pivo pod míru dostal mnohokrát a vždycky jsem ho šel vrátit. Občas se stane, že mi ho bez řečí dotočí, častěji se mi ale stane, že mě z hospody vyhodí nebo mi řeknou, že jsem z něj upil, i když se ohradím ihned, jak mi ho obsluha přinese. Jednou se mi taky stalo, že mi rovnou řekli, že jestli se mi to nelíbí, moje místo rád zasedne někdo jiný. A taky že jo. Já se jim ale nedivím. Vezměte si, že z takového sudu natočíte o dvě piva víc, to je hned zisk asi šestnáct korun navíc. Přitom já bych jich tam vypil víc.
To se opravdu může stát jen v Česku, pokud natočí pod míru seriozní hospodský by se měl omluvit, u nás se spíše obávám, že by do toho piva naplivnul - tak bych ho raději vrátila celé bezplacení.
Nevím, do jakejch pajzlů inspekce chodí (je teda dobře, že chodí), ale kamkoli jdu já, tam už pochopili, že zákazník nemá problém si zaplatit za pivo o korunu víc, naopak podmírák by ho naštval. Pivo pod míru už jsem nedostal pár let.
Mě se to občas stane, ale nevidím v tom úmysl... další pivo zase dostanu trochu nadmíru, v průměru to vyjde.