Konkurent Paegasu a Eurotelu by měl být znám do konce září

- Podmínky pro účast ve výběrovém řízení na provozovatele sítě mobilních telefonů v pásmu 1800 MHz v pondělí zveřejnil Český telekomunikační úřad. Zájemci o účast v tendru musí své nabídky ČTÚ předložit do 17. srpna. Uchazeči za účast v tendru zaplatí nevratný poplatek dva milióny Kč. Vítěz výběru za udělení licence zaplatí jednu miliardu Kč. Licence by měla být udělena pravděpodobně do konce letošního září.

Uchazeči za účast v tendru zaplatí nevratný poplatek dva miliony korun. Vítěz výběru za udělení licence zaplatí jednu miliardu korun

Uchazečská firma nesmí být kapitálově nebo jinak propojena se současnými provozovateli Eurotelem a Radiomobilem. Podílníci společnosti nesmí mít v těchto firmách ani nepřímou majetkovou účast převyšující deset procent.

Uchazeč musí být zapsán v českém obchodním rejstříku a musí to být subjekt, který nejméně jeden rok provozuje síť mobilních telefonů s nejméně 100.000 účastníky, nebo je přidruženým subjektem provozovatele či je provozovatel mobilní sítě jedním z vlastníků uchazečské firmy.

Vítěznou firmu určí řídící výbor v jehož čele je vrchní ředitel Českého telekomunikačního úřadu David Stádník. Ten poté doporučí ministru dopravy a spojů udělení Pověření k provozu mobilní sítě. Poradcem řízení je společnost CEAG.

Telekomikační úřad předpokládá, že část spektra 1800 MHz bude vedle třetího operátora poskytnuta i firmám EuroTel a RadioMobil, které provozují sítě GSM 900 MHz, nejdříve však za devět měsíců po spuštění provozu třetího operátora.

Stávající telefonní operátoři mají ve svých pověřeních povinnost uzavřít s novým subjektem propojovací dohody. To novému subjektu umožní využívat jejich infrastrukturu, kterou tvoří síť pozemních vysílačů. Jejich budování by neúměrně prodražilo a ztížilo počáteční rozjezd nového provozovatele.

Možnost roamingu bude záviset na vzájemných obchodních jednáních. Držitel licence získá od Českého telekomunikačního úřadu bezplatně přibližně milión telefonních čísel a bude moci žádat o povolení naposkytování veškerých liberalizovaných telekomunikačních služeb.

Účast ve výběrovém řízení předběžně deklarovaly například společnost Aliatel (regionální energetiky) spolu s norským Telenorem, Gity (informační technologie), Radiokontakt (provozovatel pagerů) a France Telecom, francouzská Vivendi, turecká Rumeli, vlastník pětiny akcií Českých radiokomunikací - dánská Tele Danmark nebo Investiční a Poštovní banka spolu s kanadskou Telesystem International Wireless.