Diskuze

Když čtvrteční stávka nezabere, uděláme další, varují odboráři

Odborové svazy mají "několik scénářů", jak pokračovat, pokud se jejich čtvrteční stávka proti vyššímu zdanění benefitů mine účinkem. Jednoznačnou podporu má podle předsedy odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka série stávek. Pomajbík to řekl v České televizi.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

marek.mlady

3. 3. 2010 18:32
Státní společnosti

čím to, že jediný kdo stávkuje jsou zaměstnanci státních společností ? My jako pátci daní jsme jejich zaměstnavatelé. Já nevím jak vy, ale je spousta lidí bez práce, kteří moc rádi pracovali za jeich plat i bez náhrad. Ale tihle vyžírkové vykutálení jim zabírají místo.  Jak může firma, která nevykazuje žádný zisk vůbec poskytovat nějáké benefity ????? To je drzost do nebe volající . Lidi braňme se a řekněmsvůj názor že takové zaměstnance nechceme. Právo zaměstnavatele je nespolehlivého zaměstnance, který ho vydírá prostě vyhodit ! ! !

0 0
možnosti

Milkman_Dan

3. 3. 2010 12:03
At si stavkuji

holt si vezmu na cestu do prace taxika a odbory dosahnou jen toho ze do vlaku uz rozhodne znovu nesednu.

0 0
možnosti

kolda501

2. 3. 2010 12:12
Slovy klasika ....

...... "Proletáři (čti ODBORÁŘI) všech zemí , polibte si PR*EL"!!!!!!!

0 0
možnosti

kojak 52

2. 3. 2010 9:55
a pak další

;-Da další a další

0 0
možnosti

RSDr. Madqwert

2. 3. 2010 9:49
My socialisté a komunisté stávku podporujeme.

Čím hůře pro lidi, tím lépe pro čSSd.

0 0
možnosti

velky bratr

2. 3. 2010 7:18
Stavkujte do vyhladoveni

Jako britsky hornici...

0 0
možnosti

Nemesiss

1. 3. 2010 18:02
...špatný titulek...správně by bylo...

..."Když čtvrteční stávka nezabere, uděláme další, varují odborářští bossové" - on se totiž  zaměstnanců dopravních podniků jaksi nikdo na souhlas neptá...a přitom právě oni tu stávku vlastně zaplatí, protože po dobu stávky nepobírají mzdu. Takže např pro DPMB platí, že pokud bude celodenní stávka, tak zaměstnanci ztratí více na mzdě, než kdyby si sami zaplatili zdanění svých benefitů....ale to přece nikoho nezajímá - tady se vede předvolební boj v režii ČSSD a o korýtka budoucích senátorů a poslanců za tutéž stranu. Doufám, že si to uvědomí všichni ti, kteří žádné benefity nemají a u voleb tyto oranžové soudruhy patřičně ocení...!!

0 0
možnosti

velky bratr

2. 3. 2010 7:19
Re: ...špatný titulek...správně by bylo...

taky jsem z rozhovoru s par zeleznicarema vyrozumel, ze z nejakeho nepochopitelneho duvodu maji dojem, ze nemohou nestavkovat, ze se jich nikdo na nic nepta.

0 0
možnosti

Slaine55

1. 3. 2010 17:16
Je to chlív...

No je to prostě a jdnodušše příjem, zak ho maj vykázat a hotovo. Stejně tak by meli páni poslanci vykázat náhrady a šlus. Je to příjem? Je! A hotovo dvacet. A ne tlačit jak blbeček, že my chcem... Maj zadarmo lupeny, tak to je supr ne? Já jako ičař nedostávám od nikoho nic, čumim do stroje od nevidim do nevidim a? A nic!

0 0
možnosti

Slaine55

1. 3. 2010 17:18
Re: Je to chlív...

A ještě jsou tito pracanti příjemný jak tejden nemytý půlky. Opravdu mě nebaví. Soudci, dopraváci a politici s jejich 4%. To jsou trojei největší chcípáci!

0 0
možnosti

upetr

1. 3. 2010 16:59
Však lidem všechno seberte,

hlavně že ty příslušněce nejstaršího řemesla  ve vládě mají zboží v kantýně skoro zadarmo....( blijící smajlík )

0 0
možnosti

Slaine55

1. 3. 2010 17:19
Re: Však lidem všechno seberte,

Taky bych jim topěkně zdanil.

0 0
možnosti

Clancy Wiggum

1. 3. 2010 16:37
V čem se mylím?

Opravte mě někdo, jestli se mýlím.

Zákon o dani z příjmu se v oblasti "benefitů" nijak nemění, není tedy na místě obviňovat zaměstnance dopravců z toho, že v tomto případě trvají na zachování nadstandardních výjimek.

Změnil se zákon o DPH, který nově ukládá společnostem odvádět DPH z obvyklé ceny, ne tedy ze snížené, za kterou poskytly svým zaměstnancům výrobek, nebo službu. Tím dojde ke zvýšení nákladů zaměstnavatelům na tyto výhody, což se následně odrazí v jejich ceně.

Netýká se to tedy jen ČD, či dopravních podniků, ale i třeba Škody, KFC, Vodafone, pojišťovny a další. Tím dojde i ke zdražení těchto výhod, protože zvýšená daň se nejspíše promítne v jejich ceně.

0 0
možnosti

Clancy Wiggum

1. 3. 2010 16:37
Re: V čem se mylím?

Další část sporu, se kterým přišly ČD je to, z čeho se má "cena obvyklá" počítat, pokud organizace plně srovnatelnou službu nenabízí veřejnosti a naopak služby nabízené veřejnosti nenabízí zaměstnancům (sleva na jednotlivou jízdu atd.)

Odborový svaz spolu s Ústeckým krajem podával připomínky k zákonu už v době jeho vzniku, ty ale předkladatel (MFČR) odmítl. Nelze proto obviňovat odbory, že si vzpomněly až v době účinnosti zákona.

Listina základních práv a svobod uvádí, že Právo na stávku je zaručeno za podmínek stanovených zákonem. Jediný zákon, který stávku jakkoli upravuje, je Zákon o kolektivním vyjednávání. Zde se o kolektivní vyjednávání, není tedy v tomto případě stávka zákonem upravena a nelze poroto mluvit o její nelegálnosti. Ostatně to vychází i z rozsudku Nejvyššího soudu pod čj. 21 Cdo 2104/2001.

To, že odboráři nejsou schopni dostatečně informovat o svých důvodech pokládám jednoznačně za jejich chybu.

0 0
možnosti