Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Každý Čech trávil loni na webu minutu denně

  20:36
Praha - Je to zloděj času, ale stejně tak i nepostradatelný pomocník. Lepší bavič než televize či jediné spojení s příbuzným na druhém konci světa. Internet. Loni u něj Češi strávili o dvě třetiny času více než v roce předchozím. Pomocí nejběžněji užívaného propojení - tedy přes pevnou telefonní linku - se do virtuálního světa internetu ponořili každý den na deset milionů minut. Řečí statistiky každý loni surfoval v průměru minutu denně.

A kvůli čemu? Především proto, aby vyřídil internetovou poštu nebo poslal SMS na mobilní telefon. Právě tyto služby byly nejnavštěvovanějšími místy internetu. A hned po nich pak počítačové hry a sex. Odborníci tvrdí, že právě virtuální erotika přispěla všude ve světě k největšímu rozmachu internetu.

I když cena za připojení k internetu mírně poklesla, stále zůstává spolu s cenami počítačů podle expertů největší brzdou jeho rozvoje.

Češi loni přišli internetu opravdu na chuť: doba připojení, uskutečněného především přes modem, loni vyskočila o více než šedesát procent. A to i přesto, že podle statistik a alternativních operátorů jsou ceny za připojení k síti v Česku stále vysoké.

V loňském roce každý Čech pobyl na webových stránkách denně minutu a zaplatil za to 1,45 koruny ve špičce, případně 80 haléřů mimo ni. V absolutním srovnání se světem to není cena vysoká a řadí Českou republiku mezi tři nejlevnější země OECD (sdružení 24 nejvyspělejších zemí světa). Levnější to mají jen Turci a Korejci.

Těmito čísly argumentuje dominantní Český Telecom, který připojuje drtivou většinu domácností a také stále většinu firemních klientů. Protože má stejné náklady na technologie jako firma kdekoliv jinde na světě, je takové srovnání z jeho pohledu oprávněné.

Pokud se ovšem cena přepočítá podle kupní síly obyvatel, kteří za služby platí, situace se otočí. V době mimo špičku je česká cena za připojení k internetu nad průměrem Evropské unie, v době špičky je ze zemí OECD dokonce druhá nejdražší. Nelichotivé prvenství připadá sousednímu Maďarsku.

Podle tuzemských odborníků je cena připojení hlavním kritériem při výběru poskytovatele internetu; komplexnost a kvalita služeb je až na dalších místech. Ještě většímu rozvoji českého internetu tak kromě nákladů na počítač brání právě cena za připojení. Tu tvoří měsíční poplatek a platby za provoz, v nichž je i provize poskytovatelům připojení k internetu, která může teoreticky dosáhnout až 26 procent z celkových výnosů.

Podle zástupců konkurence Českého Telecomu je pro českého zákazníka přístup na internet stále nákladnou záležitostí. Aliatel i Contactel upozorňují na to, že nerozhodnost Českého telekomunikačního úřadu přispívá k nepřehlednosti na českém trhu a umožňuje Telecomu diktovat zákazníkům vysoké ceny za přístup na internet. Zároveň vysoké ceny za propojení mezi Telecomem a ostatními telekomunikačními firmami neumožňují poskytovat cenově přijatelnější služby.

Loňský růst českého internetu přispěl k tomu, že peníze neplatili jen připojení uživatelé. Významně se přidala i reklamní branže. Přesto, že se odhady několika agentur od sebe výrazně liší, českým internetem proteklo minimálně 160 milionů korun - což bylo proti loňským odhadům o šedesát procent více. Optimističtější odhady mluví o 240 milionech korun a předpovídají meziroční nárůst o více než devadesát procent. Odborníci takový nárůst přičítají tomu, že zatímco předloni reklamní agentury nad internetovou reklamou jen ohrnovaly nos, loni v nich už vznikaly skupiny specializované na internet.

Na síť sítí se podle dostupných informací polovina lidí připojuje ze zaměstnání a třetina z domova. Výrazných čtrnáct procent přístupů mají také školy.

Podle sociologických průzkumů začínají více na chuť internetu přicházet také ženy. Ty loni tvořily čtvrtinu internetové populace a proti předloňskému roku to znamenalo pětiprocentní nárůst. Polovina lidí navštěvujících elektronický svět je mladší než pětadvacet let. Nejvyhledávanějším slovem v loňském roce bylo podle portálu quick.cz Nokia. Po ní lidé nejvíce hledali pohlednice, celebrity a chtěli posílat textové zprávy.

Po internetu surfuje půl miliardy lidí
Na půl miliardy lidí surfuje po internetu. Agentura Nielsen/NetRatings se zaměřila na přistup na webové stránky v posledních třech měsících roku 2001. Ze svého domova přístup se na internet přihlásilo zhruba 498 milionů lidí, což je o pět procent více než od července do září loňského roku. Nejaktivnějšími "surfaři" jsou Asiaté.

Prvenství ve zvýšení přístupu na internet patří Asiatům. K webu se připojují častěji než kdekoli jinde. Od října do prosince zvýšili počet připojení o 5,6 procenta.

Na druhém místě byli Evropané, kteří zvýšili počet připojení o 4,9 procenta. Za nimi následovala Latinská Amerika (nárůst 3,3 procenta). O třetí místo se podělila s USA, kde počet připojení vzrostl o 3,5 procenta.

Severní Amerika má prvenství v návštěvnosti webových stránek. Její podíl představuje 40 procent. Následuje Evropa, Blízký východ a Afrika s podílem 27 procenta. Na třetí místě je Asie s dvaadvacetiprocenntím podílem návštěvnosti.

V rámci Asie, kde společnost Nielsen/NetRatings monitoruje osm zemí, má nejvyšší míru připojení na internet Singapur. Na tomto ostrovním státě má přístup k internetu asi šedesát procent domácností. Na posledním místě je Indie.

Autoři: , ,

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Zákoník práce se podle firem musí změnit. Upravily by výpovědi i zkušební lhůtu

14. května 2024

Premium Současná podoba zákoníku práce je z hlediska možnosti propouštění i přijímání zaměstnanců...

Zlato je na rekordu, investice má ale smysl pořád, říká expert z České mincovny

14. května 2024

Cena zlata za poslední tři měsíce vyrostla skoro o sedmnáct procent. Řada střadatelů a investorů...

Plynu v Evropě vládne Equinor. Jednu závislost jsme vyměnili za jinou, sílí hlasy

13. května 2024

Klíčovým dodavatelem plynu pro evropské odběratele se stala norská společnost Equinor, v pozici...

Nizozemští pronajímatelé zvyšovali nájmy neoprávněně, miliardy nejspíš vrátí

13. května 2024

Pronajímatelé nemovitostí v Nizozemsku možná budou muset vrátit nájemníkům celkem až 6,4 miliardy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...