ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Prodeje kávy v Česku rostou. Brzy však naroste i její cena, soudí analytici

  • 12
Práce z domova se promítla i do oblíbenosti kávy. Prodeje jen té zrnkové stouply podle řetězců i o více než dvacet procent v porovnání s obdobím před pandemií. Ceny kávy na burze jsou však nyní nejvyšší od začátku roku 2017. Zákazníky tak může podle analytiků v blízké době potkat i zdražení.

„V době pandemie se ukázalo, že lidé si kávu chtěli dopřát i při práci z domova. Velké oblibě se tak těší káva zrnková, kde vidíme meziroční nárůst prodejů o více než 20 procent. Stále oblíbenější je také káva v kapslích,“ uvedla Aneta Turnovská z řetězce Globus. 

„Prodeje kávy v poslední době rostou zejména díky zvýšené spotřebě kávy zrnkové,“ potvrdila následně i Renata Maierl z Kauflandu.

Podle analytiků si však budou muset čeští zákazníci za kávu v příštích týdnech nejspíše připlatit. „V tuzemských kavárnách čekejme zdražení okolo deseti až dvaceti procent v porovnání s cenami před pandemií. Kavárníci zkusí v době otevírání ekonomiky nastavit vyšší ceny a následně uvidí, zda je zákazníci budou ochotni tolerovat,“ říká Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Po otevření zahrádek zdraží pivo i oběd, zjistil průzkum MF DNES

Zdražit může i mezinárodní kavárenský řetězec Starbucks. „Naši odborníci nepřetržitě sledují vývoj cen kávových zrn na světovém trhu. Na základě jejich doporučení dochází následně k přizpůsobování cen v našich kavárnách,“ uvedl pro iDNES.cz Michal Holotík ze společnosti Starbucks.

Lukáš Kovanda se domnívá, že případnou vyšší cenu budou čeští zákazníci respektovat a prodeje se obchodníkům nesníží. „Zákazníci jsou velmi natěšení. S provozovateli kaváren a dalších pohostinských podniků soucítí. Vnímají, že během pandemických uzavírek měli těžký život. Dalším důvodem je, že mnoho Čechů si během posledního roku velice zvýšilo své úspory, což se do větších prodejů kávy v obchodních řetězcích i v běžných kavárnách rovněž promítne,“ soudí Kovanda.

Za zdražováním kávy na burzovních trzích stojí podle Kovandy hned několik příčin. Vliv mají dlouhá sucha v oblasti Latinské Ameriky. Dopad má však podle něj i nárůst přepravních nákladů na výrobky z asijského kontinentu.

Zdražování nemovitostí v ČR zrychlilo. Růst cen je čtvrtý nejvyšší v EU

„Brazílii, která je největším světovým producentem kávy, navíc sužují rozsáhlá sucha, a to se neblaze podepisuje na její sklizni. Dalším problémem je zdražení přepravy kávy z oblasti Asie. V průběhu března se na několik dnů stopla doprava v Suezském průplavu

Za přibržděním obchodu stála i vysoká poptávka po zboží, kvůli které byl lodní provoz až nebývale velký. Asijské země jako Vietnam či Indonésie přitom patří mezi největších producenty kávy na světě,“ dodal Kovanda, podle něhož se na růstu cen této komodity podepisuje i slábnutí amerického dolarů vůči jiným měnám.