ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Cigarety jsou věcí minulosti. Karlovy Vary vytáhnou do boje s kouřem

  • 134
Karlovy Vary se rozhodly jít cestou některých světových metropolí a stát se v rámci České republiky prvním „městem bez kouře“. Cigarety z města sice nezmizí, lázeňské centrum však plánuje spustit program prevence kouření u mladistvých nebo informační kampaň o škodlivosti tabáku. Zváží také rozšíření oblastí se zákazem kouření.

Karlovarský projekt města bez kouře znamená „více aktivit a informací v oblasti edukace a prevence proti kouření cigaret se zaměřením na různé skupiny obyvatel a návštěvníků,“ informovalo město v tiskové zprávě. Plánuje se zaměřit i na ochranu před pasivním kouřením a podporu odvykání od cigaret.

Magistrát Karlových Varů počítá také se spoluprací dalších subjektů, do projektu by se měla zapojit například Asociace hotelů a restaurací České republiky.

Ta v příštích týdnech nabídne pomoc s odvykáním nejdříve zaměstnancům svých členských provozoven, poté by měla poskytovat poradenství také kuřákům z řad lázeňských hostů.

„Inspirovali jsme se například kroky řeckého ostrova Astypalea. Tato turistická destinace ukazuje, že lze pozitivní cestou motivovat kuřáky, aby skoncovali s tabákem úplně, nebo alespoň přešli na méně škodlivé alternativy,“ uvedl Jan Kronika, předseda sekce Karlovarského kraje AHR ČR. Cílem je podle něj podpora lázeňské kultury, k níž patří „čisté město bez nedopalků na chodnících“.

V rámci projektu města bez kouře už AHR ČR podepsala s Karlovými Vary memorandum o spolupráci. Podpis připojila i tabáková společnost Philip Morris International.

„Myšlenka Města bez kouře a iniciativa magistrátu a také aktivní přístup například místních hotelů a restaurací se nám líbí, neboť doplňuje naši vlastní vizi UNSMOKE,“ komentoval projekt Petr Šebek, ředitel komunikace Philip Morris ČR. 

Společnost podporuje program, během něhož se návštěvníci Karlových Varů mohou seznámit a vyzkoušet si zařízení na zahřívání bezdýmných tabákových výrobků.