Miroslav Kalousek uvolní ministerstvům dosud zablokované peníze

Miroslav Kalousek uvolní ministerstvům dosud zablokované peníze

Kalousek chce „rozmrazit“ výdaje ministerstev, schodek prý nestoupne

  • 94
Ministr financí Miroslav Kalousek oznámil, že možná "rozmrazí" část výdajů, které ministerstva nemohla kvůli rozpočtové krizi používat. Zároveň prohlásil, že i přesto je téměř jisté, že Česko plánovaný rozpočtový schodek nepřekročí.

Kalousek uvedl, že Česko plánovaný deficit státního rozpočtu nepřekročí také díky rychlejšímu hospodářskému růstu.

"Mohu stoprocentně zaručit, že schválený deficit 163 miliard korun státního rozpočtu a 5,3 procenta HDP nebude překročen. Možná, že bude možné velmi malé prostředky těm kapitolám, které mají největší potíže, rozvázat. V každém případě dodržíme schválený deficit," řekl Kalousek novinářům v Bruselu.

Podle něj nejde o "rozmražení" všech takzvaných vázaných výdajů. "Čeká mě tato diskuse zejména s premiérem a s některými ministry. Je možné, že rozvážeme některé prostředky tam, kde prostě objektivně hrozí krizová situace. Ale mluvíme o stamilionech, nemluvíme o miliardách," doplnil.

Vláda v červenci schválila úspory v letošním rozpočtu, které mají za cíl udržet letos deficit veřejných financí na 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Výdaje státu mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší o 28,2 miliardy korun.

Ministerstva tak mají vládou zavázány výdaje za dalších 10,2 miliardy korun. Již na počátku roku jim vláda zavázala výdaje za šest miliard Kč. O dalších zhruba 1,8 miliardy korun zeštíhlí kapitoly Státní dluh a Všeobecná pokladní správa.