Jsme nevinní, tvrdí bankéři

  • 12
Operace, za niž policie před pár dny obvinila z trestného činu sedm bývalých vrcholných manažerů České spořitelny, nebyla nekontrolovaným tahem samotného představenstva banky. Bance ji schválil auditor, firma KPMG, a věděl o ní i bankovní dohled České národní banky (ČNB). Centrální banka "tolerovala" spořitelně transakce podobného druhu už od roku 1995.

"Dělalo se asi deset podobných operací, o nichž ČNB věděla. Až v roce 1999 přišla do banky kontrola a výsledkem bylo, že podobné operace ČNB bance nařídila skončit," tvrdí zdroj, který je s případem obeznámen.

Tehdejší šéf bankovního dohledu Ota Kaftan říká, že o tak starém případu dnes nedokáže hovořit, a odkázal na tiskovou mluvčí. Ta zatím stanovisko ČNB nemá.
KPMG, jež kontrolovala účetnictví spořitelny, tvrdí, že za případ nezodpovídá.

"Transakci s firmou IC jsme nenavrhovali ani nedoporučili. Nebyli jsme ani požádáni, abychom se k ní vyjádřili," říká za KPMG ČR Kateřina Konečná.

Dva lidé, kteří tehdy pracovali ve spořitelně, však potvrdili, že auditor o všem věděl stejně jako dozorčí rada banky. Sledovat odpisy pohledávek patřilo k hlavním kompetencím dozorčí rady.

Policie viní bankéře, kteří dříve řídili spořitelnu, že ji poškodili, když vyváděli z banky špatné úvěry. Závadu vidí v tom, jak naložili s pohledávkou za svou dceřinou leasingovou firmu Corfin. Banka ji prodala za jednu korunu společnosti IC, kterou založila kvůli vymáhání nedobytných úvěrů a prakticky ji ovládala.

Několikasetmilionová ztráta, kterou podle policie měli bankéři způsobit, mohla vzniknout, pokud banka v době prodeje dluhu na něj neměla vytvořeny plné rezervy. Případ je o to komplikovanější, že banka sama půjčila IC na odkup dluhů peníze, a ta je nevrátila.

Celkem banka převedla na IC pohledávky za víc než šest miliard. Banka tak navenek zlepšovala své zdraví. Firmu IC vlastnila oficiálně jen z 10 %, takže její výsledky nemusela vykazovat v konsolidovaných výsledcích hospodaření.

Za stejný postup, tedy záměrné vyvádění problémů mimo rozvahu, ČNB v roce 2000 tvrdě zasáhla proti IPB. Později za to na šéfy zkrachovalé IPB podala trestní oznámení.

Bývalí šéfové spořitelny, kteří již mají obvinění v ruce, tvrdí, že je absurdní. "Obvinění naprosto odmítám. Věc jsem předal svému právníkovi," řekl včera jeden z obviněných, Kamil Ziegler. "Jsem přesvědčen, že postupem představenstva v době mého působení škoda vzniknout nemohla a ani nevznikla," tvrdí další z obviněných, Josef Kotrba.

Mezi dalšími stíhanými by podle informací MF DNES měli být Jaroslav Klapal, Rudolf Hanus, Karel Kotrba, Vladimír Kotlář a Jaroslav Svoboda.