Eduard Janota

Eduard Janota | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Janota: Tlustého inzeráty nejsou má práce

  • 82
Dlouholetý náměstek ministra financí přes rozpočet Eduard Janota se pustil do křížku se svým šéfem. Důvodem jsou celostránkové inzeráty ministra financí Vlastimila Tlustého, které varují před katastrofálními státními dluhy.

Pod zveřejněnými čísly je v inzerátech jako zdroj uvedený právě Eduard Janota. "Inzerát jsem nepsal, neredigoval a ani neodsouhlasil," říká Janota, kterého se na "jeho" inzeráty vyptávali poslanci z rozpočtového výboru Sněmovny. Pod čísla, která v něm jsou uváděna, by se prý nikdy nepodepsal, protože podle něj nejsou přesná.

O druhém inzerátu v pořadí, který vyšel ve středu, se dozvěděl až pozdě večer v úterý, když už s ním nešlo nic dělat.

Tlustý začal podle svých slov tisknout celostránkové inzeráty v reakci na "nulovou odezvu" na velké státní dluhy prezentované na jeho první tiskové konferenci. Chtěl probudit veřejnost z apatie, přičemž odmítá, že by tak činil proto, aby se zviditelnil. Podle informací MF DNES byl Tlustý rozhodnut tisknout inzeráty už před tiskovou konferencí a připravil si na ně pětimilionový balíček.

Janota na ministerstvu sestavuje státní rozpočet už čtrnáct let a přežil jako nepolitický úředník devět ministrů jak z řad ODS, tak ČSSD. Patří k několika málo lidem, kteří vidí detailně do střev státních financí.

HN: Tlustý ohrožuje zájmy země
Inzeráty nesoucí jeho jméno ho rozčilily natolik, že se rozhodl v čtyřiapadesáti letech riskovat střet se zimním králem. "Inzeráty mohou zneklidnit zahraniční investory, ale i ovlivnit rating Česka," uvedl Janota po sezení rozpočtového výboru.

"Inzerát vědomě nafukuje státní dluhy. Je to nekorektní. Může to vážně ohrozit zájmy země," citují Janotu Hospodářské noviny. Katastrofické zprávy o státním dluhu mohly podle Janoty vést i k tomu, že Česká národní banka utáhla kohout o něco dříve (zvedla úrokové sazby - více zde ) a státní dluh se tak prodražuje ještě více.

"O procento vyšší úrok prodražuje splátku o šest miliard korun," řekl Janota.

Problémů v číslech publikovaných v inzerátu je hned několik. Píše se v něm, že skutečný veřejný dluh je 1,3 bilionu korun. Podle statistik ministerstva financí, dělaných podle pravidel Bruselu, jde o necelý bilion. Ten zbytek jsou podle Janoty odhady dluhů, které Česku hrozí, ale nejsou jisté. Proto se do oficiálních čísel nepočítají.

Za největší chybu v inzerátu považuje Janota odhad 30 až 50 miliard korun jako závazků státu za nemocnice podle nového zákona.

"Tam snad došlo k informačnímu šumu a omylem posunuli desetinnou čárku," říká s tím, že riziko je desetkrát menší. Za ekologické škody bude stát podle Janoty platit postupně 120 miliard místo až 180 miliard z inzerátu.

Naopak v něm chybí částka za nesplácené úvěry, za které stát ručí.

Arbitráže ještě nejsou jisté
Druhá půlka inzerátu se týká arbitráží a odhadů, kolik miliard může Česko platit, když prohraje. "Ani tahle pasáž není šťastná, protože může předjímat určité postupy," říká Janota s tím, že doufá, že už se tento typ inzerátu neobjeví.

Tlustý před týdnem MF DNES řekl, že je bude používat jen výjimečně. Během týdne vyšly celostránkové inzeráty dva. Na Tlustého se chystá inzeráty nyní reagovat ČSSD.

Janotu používal Tlustý k prezentaci čísel o státním dluhu už na tiskové konferenci. Podle svých slov proto, aby nemohl být napadnut z politické předpojatosti, kdyby hrozivá čísla prezentoval on sám.