Letiště Praha Ruzyně

Letiště Praha Ruzyně | foto: Profimedia.cz

Janota: Privatizace ČSA a letiště může být kvůli krizi odložena

  • 4
Privatizace Letiště Praha by mohla být v důsledku celosvětové finanční krize odložena. V dnešním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl náměstek ministra financí Eduard Janota. Zatímco firma ČSA by podle jeho názoru měla být privatizována co nejdříve, u letiště by to samé v žádném případě netvrdil.

"Pokud nebudou naplněny představy státu o částce, kterou by bylo možné reálně získat z této privatizace, tak si dovedu představit, že bude odložena," uvedl Janota s tím, že se obě privatizace od sebe velmi liší.

"Zatímco u Letiště Praha jde o finančně zajímavou stabilizovanou společnost, která produkuje zisk, tak v případě ČSA jde o společnost, která i díky konkurenci na trhu a problémům, které jsou v této době například s cenou ropy, je ve zcela jiné situaci," doplnil Janota.

Také podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka není možné s privatizací ČSA nadále vyčkávat a je třeba ji urychlit. Naopak s privatizací Letiště Praha podle něj není nutné pospíchat. Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka je důležité, aby budoucí majitel nemohl ze strategických důvodů utlumit fungování letiště.

Společnosti Letiště Praha a ČSA podepsaly počátkem října dohodu, která vyřešila vzájemné narovnání majetkových vztahů na ruzyňském letišti. Podpisem smlouvy se měla zvýšit hodnota společností při privatizaci, kterou stát plánuje uskutečnit u obou společností v nejbližších měsících.

Očekávaný výnos se u letiště pohybuje až kolem 100 miliard korun, zájem projevilo na šest desítek uchazečů z celého světa. Hodnota ČSA se odhaduje na pět miliard korun.

,