Jak najít práci? Kde hledat? O tom všem je veletrh JobDays. Ilustrační foto

Jak najít práci? Kde hledat? O tom všem je veletrh JobDays. Ilustrační foto | foto: Soňa Lechnerová

Jak najít nejlepší práci? Radili odborníci z veletrhu JobDays

  • 30
Až do soboty probíhá v pražských Letňanech dosud největší veletrh práce JobDays. Server iDNES.cz přinesl přímo z místa několik on-line rozhovorů s odborníky z praxe, veřejné správy. Na otázky čtenářů odpovídali personální manažeři, poradkyně pro práci v EU - i novinářka z MF DNES. V pátek večer je připraven se čtenáři diskutovat i eurokomisař Vladimír Špidla.

Obchodní ředitelka personální agentury Kariéra čtenářům radila, aby se nebáli říct si o vyšší plat. "Zaměstnavatel většinou čeká, až zaměstnanec sám přijde," domnívá se Lambertová. Jana Janišková  z centra poradenských služeb Eures čtenářům radila, jak najít práci v cizině.  Práce je podle ní dost. Stačí sledovat nabídky a hlásit se. "Zaměstnavatel, pokud o pracovníka stojí, je připraven vyřídit za něj potřebná povolení."

. on-line rozhovory z jobdays

ČTVRTEK
Jana Lambertová na JobDays200811:00 Jana Lambertová, personální agentura Kariéra
12:00 Jana Janišková, evropské informační a Jana Janišková odpovídá na dotazy čtenářů.poradenské služby EURES

PÁTEKNovinářka Jana Bendová při online rozhovoru iDNES.cz.
10:00 novinářka MF DNES Jana Bendová

12:00 Markéta Mainová a Filip Šanda, specialisté na Filip Šanda, Jakub Puchalský a Markéta Mainoválidské zdroje Raiffeisenbank

18:00 eurokomisař Vladimír Špidla

Vladimír Špidla

V pátek o práci v novinách vyprávěla novinářka MF DNES Jana Bendová.  "Novinář bere jako všichni ostatní: vždy o deset tisíc méně, než by potřeboval. Ale vážně - nemyslím si, že jsou novináři zkorumpovaní," odpověděla na otázku, kolik se v médiích vydělává.

Personalisté z Raiffesebank si zase postěžovali, že je problém najít lidi, kteří jsou ochotni pracovat. Není tak důležité, jaké má člověk předchozí zkušenosti, ale jaký má potenciál, tvrdí.

"Dobrý den, nikdo z nás tří, kdo v tuto chvíli sedíme u tohoto chatu, před nástupem do Raiffeisenbank neměl předchozí zkušenost z banky," odpověděli v on-line rozhovoru.

Na veletrhu se prezentuje i vydavatel iDNES.cz a MF DNES, společnost Mafra. Jeho součástí je i nový portál pro vyhledávání práce JobDNES.cz. Ten nově nabízí přes sto tisíc pracovních míst.