Kromě Hyundai může do regionu přijít ještě jeden výrobce aut

Kromě Hyundai může do regionu přijít ještě jeden výrobce aut | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Jahn naznačil příchod další automobilky

  • 76
Příchod automobilky Hyundai na severní Moravu nemusí být poslední investicí v tomto odvětví ve střední Evropě. Podle vicepremiéra Martina Jahna může během několika málo let do střední a východní Evropy přijít ještě jeden nový výrobce automobilů.

Bez bližších podrobností to Jahn prohlásil na konferenci AutoCEE.

Definitivní rozhodnutí automobilky Hyundai by podle něj mělo padnout v několika týdnech či měsících.

Hyundai chce v regionu postavit továrnu s roční produkcí 300 000 aut a zaměstnat kolem 3000 lidí. Hyundai by se tak stala třetím finálním výrobcem v ČR vedle Škody Auto s roční produkcí téměř 500 000 vozů a kolínské TPCA s plánovanou výrobou 300 000 aut ročně.

CzechInvest: Do Ústí Hyundai nechce
Hyundai s největší pravděpodobností postaví svou továrnu u Ostravy. O investici se ale přihlásil i Ústecký kraj. Na severní Moravě totiž ještě nejsou připraveny pro tak rozsáhlou investici všechny potřebné pozemky.

Podle ústeckého hejtmana Jiřího Šulce má naopak průmyslová zóna u Žatce zcela vyřešena vlastnická práva ke všem pozemkům, a to jak uvnitř zóny, tak i na všech souvisejících a doprovodných stavbách inženýrských přípojek a dopravní infrastruktury.

„Jsme nejlépe připraveni pro vstup strategického investora,“ řekl Šulc. Se zástupci korejské automobilky kraj prý už nějaký čas jedná.

Podle mluvčí CzechInvestu ale Hyundai o ústeckou zónu nemá zájem. „Zónu Triangle jsme mu samozřejmě nabízeli, protože je to dnes jedna z nejlépe připravených průmyslových zón ve střední Evropě. Nicméně Hyundai ji ze svého rozhodování hned na počátku vyřadil, protože nesplňuje jednu z jeho základních podmínek - bezprostřední blízkost Slovensku,“ uvedla mluvčí.

Dodala, že Triangle by se Hyundai prodražil a větší šanci na získání investice by proto mělo spíš Polsko než ústecká lokalita.

,