Kvůli plánovanému prodeji kontrolní části Alitialie v pátek neodletělo z Říma, Milána a Benátek na 225 letů.

Kvůli plánovanému prodeji kontrolní části Alitialie v pátek neodletělo z Říma, Milána a Benátek na 225 letů. | foto: Profimedia.cz

Italové jsou ve stávce, novináři se nepodepisují

  • 9
Letošní konec roku bude pro italské zaměstnance obdobím největších stávek. Ve veřejném sektoru chtějí více peněz ze státního rozpočtu, v dopravě chtějí, aby vláda zvedla jejich výdaje o čtvrtinu, a protestují proti prodeji státního balíku aerolinek Alitalia. Mezi nespokojené zaměstnance patří i italští novináři.

Kvůli plánovanému prodeji kontrolní části Alitialie v pátek neodletělo z Říma, Milána a Benátek na 225 letů. Hromadná doprava hrozila stávkou po celé zemi také. Nakonec však nejezdila jen část autobusových linek a metra, protože některé odbory přijaly dohodu s vládou o zvýšení platů.

Protestují, a to velmi neobvykle, i italští novináři, ti kvůli svým pracovním smlouvám a podmínkám. Od pátku do neděle všechny soukromé i veřejné deníky, tiskové agentury, televizní stanice, rádia a internetová média nezveřejňují jména autorů příspěvků.

Články tedy vycházejí bez podpisů a v televizních reportážích se redaktoři nepředstavují.

Stávkují i italští učitelé a taxikáři.

Itálie a její vláda má problém s rozpočtem. Ekonomika stagnuje (v posledním čtvrtletí rostla jen o 0,3 procenta), ale úroky stanovené centrálně z německého Frankfurtu jsou vysoko, což zemi dusí.

Přitom země musí konečně splnit tříprocentní deficit rozpočtu k HDP, aby neriskovala precedenční vyhazov z klubu držitelů eura.

Letos má rozpočet se schodkem ve výši 4,8 procenta HDP. Nepopulární rozpočet, který bere, kde se dá, překřtil Romano Prodi na hořkou medicínu, která postaví na nohy italské finance.