Investoři z Čech mizí, ale ne masově

  • 49
Mluvit o tom, že zahraniční firmy nyní vyčerpávají daňové prázdniny a odcházejí, je nesmysl. Mají před sebou ještě minimálně pět, osm let. Přijdeme o práci? Tuto otázku si v poslední době často kladou lidé pracující v továrnách zahraničních firem, jež do Česka přišly před pár lety za levnou pracovní silou.

Řada těchto investorů se totiž rozhodla odstěhovat do ještě levnějších krajů, do Asie či východní Evropy. Velkou roli však hraje i recese některých oborů a zemí, a tak předimenzované továrny prostě "jen" končí.

Výpověď čekají například lidé belgického výrobce světel Massive production v Litovli, který se stěhuje do Číny, výrobu u nás zavírá i frýdlantský Leoni Kabel odcházející do Polska, a Kalnou v Podkrkonoší nedávno opustil japonsko-německý Takata Petri, v jehož továrně se obšívaly automobilové volanty.

Konec výroby nyní oznámila i českolipská Varta Aku, vyrábějící baterie pro mobilní telefony. "My ale nikam do Asie nejdeme. Prostě skončila výroba pro jediného zákazníka," upozornila jednatelka firmy s německými vlastníky Dagmar Košatá.

Podobný případ byl i nedávný konec Flextronicsu v Brně, jehož dva tisíce pracovníků připravil o místo útlum v elektronice a telekomunikacích.

Situace však není nijak tragická. Z velkých zahraničních investorů, kteří od státu čerpají investiční pobídky, odchod ohlásil jen Flextronics, další se zatím na uzavření nechystají.

"Neplánujeme přesun výroby. Samozřejmě, že za dobu, co jsme tady, náklady na pracovní sílu i ty další vzrostly. Věřím ale, že to se dá řešit. Záleží na poměru cen a kvality," upozorňuje ředitel japonské Nikom (dříve Nisho Iway) Kenji Yoshioka.

"Když už jednou investujete, není jednoduché továrnu odstěhovat,"dodává šéf firmy na hutní výrobky, která do Mníšku pod Brdy přišla před devíti lety. Zvednout kotvy se nechystá ani nadnárodní Torrington, který v Olomouci vyrábí druhý rok ložiska.

"Výhodami Česka zůstávají dobrá kvalifikace lidí, schopnosti zvládnout technicky náročné obory i dobrá infrastruktura," říká ředitel Torringtonu ČR Milan Tomáš.
Velké investory, z nichž většina dostala od státu investiční pobídky až v posledních letech, u nás navíc drží právě "daňové prázdniny".

"Mluvit o tom, že zahraniční firmy teď vyčerpávají daňové prázdniny a odcházejí, je nesmysl. Mají před sebou ještě minimálně pět, osm let a dobrá polovina z nich čeká spíše další expanzi než útlum," říká Martin Jahn, šéf vládní agentury Czechinvest, jež investory láká.

Z jejího průzkumu vyplývá, že pětina ze 120 investorů, kteří mají daňové úlevy či jiné dotace, plánuje překročení investic o víc než osm miliard korun. Chtějí také vytvořit o tři tisíce míst více, než se zavázali.

"Vzhledem k tomu, jaká je ve světě konkurence, či vzhledem k recesi v EU bychom měli jásat, že od nás neodchází mnohem více firem," soudí Jahn.

To, co některé výrobce žene dále na východ, je především ještě levnější pracovní síla, případně lepší podmínky pro podnikání.

"Když jsme rozhodovali o rozšíření výroby, což by přineslo dalších tři sta míst, chtěli jsme zůstat, ale lepší podmínky nám nabídlo Slovensko," říká Karel Petrželka z rožnovské Tesly Ecimex, jež vyrábí součástky pro barevné televize. Našlápnuto na odchod z Česka měla i pardubická Foma Bohemia, kterou jako exportéra letos tíží silná koruna.

Také ta uvažovala o Slovensku. "Jejich koruna je o třicet procent slabší než naše, což je v nákladech znát," říká ředitel Ivan Tvrdík. Nakonec si to rozmysleli. I Slovensko totiž míří do Evropské unie a rozdíly se mohou brzy snížit.

"Výrazně nižší platy jsou na Ukrajině, ale tam je zase prostředí, jehož jsme se báli. Navíc potřebujeme kvalifikované pracovníky," dodává Tvrdík.