Inspekce: Klamaly slevy pětiny obchodníků

  • 34
Mohutné slevy, které přilákaly v povánočním období tisíce Čechů, nebyly podle České obchodní inspekce v pětině případů v pořádku. V 37 případech byl porušen zákon o ochraně spotřebitele, v šesti případech jiné předpisy. Celkem kontroloři prošli 193 provozoven, uvedla inspekce.

Ihned poté, co se hypermarkety zaplnily lidmi, se začaly ozývat kritické hlasy, že zákazníci nenašli, co podle letáku čekali. První kontroly provedla inspekce už minulý týden v hypermarketech Carrefour a došla k závěru, že francouzský řetězec klamal.  - více zde

Při dalších inspekcích ale došlo i na další řetězce, a to Kaufland, Tesco, Hypernovu, Baumax, Globus, Lidl, Penny market a Interspar.

Inspektoři porovnávali zboží nabízené v letácích s tím, které bylo skutečně možné najít v regálech. "V porovnání celkového počtu 7 101 druhu zboží nebylo v prodeji 379 druhů výrobků, tedy 5,3 procenta," uvedla inspekce v tiskové zprávě.

Inspekce zakázala prodej zboží v celkové hodnotě přesahují tři sta tisíc korun. Obchodníky, kteří kontrolou neprošli, navíc čeká správní řízení.

Ministr nařídil pokračovat
Klamavé slevy už řeší i ministerstvo průmyslu a obchodu. Ministr Milan Urban chce v kontrolách pokračovat, přestože už měly skončit, uvedla Česká televize. Rezort průmyslu také připravuje nový zákon, který má podobnému chování obchodníků napříště zabránit. Toho se ale velké obchody bojí a chtějí se proti plánu ministra postavit. - více zde