Vývoj inflace v letech 93 - 99 (v procentech)

Vývoj inflace v letech 93 - 99 (v procentech) | foto: iDNES - Jan Janík

Inflace poskočila ze dna a činí 1,4 procenta

- Inflace, která v červenci klesla rekordně nízko v polistopadovém období, se v srpnu mírně zvýšila a činí 1,4 procenta. Odborníci předpokládají, že červencová inflace 1,1 procenta byla letošním minimem a očekávají, že do konce vzroste na zhruba tři procenta.
Index spotřebitelských cen v srpnu vzrostl oproti červenci o 0,1 procenta.

"V dalším období je nutno předpokládat už jenom ze statistických důvodů období mírné korekce předchozí nízké inflace," uvedl člen bankovní rady ČNB Miroslav Hrnčíř. Dna již bylo podle něj zřejmě dosaženo v červenci.

ČNB očekává, že by v zásadě měla být splněna její poslední prognózy. Zde centrální banka předpokládá čistou inflaci ke konci letošního roku v intervalu 1,3 až 2,3 procenta, tedy více než o 2,5procentního bodu pod inflačním cílem stanoveným v intervalu 4,0 až 5,0 procenta. Index spotřebitelských cen by měl ke stejnému datu meziročně vzrůst o 2,4 až 3,1 procenta.

"Existují však signály, že v závěru roku může dojít v některých segmentech i z hlediska vazeb na zahraničí k vychýlení inflace," upozornil Hrnčíř.

Tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Jaroslav Macháně uvedl, že meziměsíční růst indexu spotřebitelských cen byl způsoben zejména zvýšením cen pohonných hmot o 3,8 procenta. Na vývoj spotřebitelských cen v srpnu dále působil mírný pokles cen potravin, odívání a zdravotnictví. Pokles cen potravin, nápojů, tabáku byl způsoben stejně jako minulý měsíc zejména snížením cen brambor, zeleniny, ovoce mírného pásma a kuřat. Naopak vzrostly ceny subtropického ovoce a vepřového masa. V odívání se snížily jak ceny textilu a oděvů, tak obuvi. V indexu cen za zdravotnictví se promítlo snížení cen léků.