IKEA stahuje nebezpečné lampy Dinge

- Největší světový řetězec prodejen nábytku, švédská IKEA, ve středu vyzval zákazníky v 16 evropských zemích včetně České republiky, aby do prodejen přinesli zpět lampy Dinge kvůli nebezpečné závadě. Není přesně znám počet lampiček, u kterých se vyskytuje závadný vypínač, který muže zapříčinit vážný úraz elektrickým proudem.

Lampa je v prodeji od července 1999 na všech evropských trzích IKEA, prodalo se jich přes 200 tisíc. Lampička se prodává v několika barvách, vadná jsou však pouze provedení v modré a černé s černým kabelem.

Šéf oddělení osvětlení švédské IKEA Thomas Carlzon ve zprávě uvedl, že doposud nebylo u lampy DINGE zaznamenáno žádné poškození zdraví. Na nedostatek upozornil firmu švédský zákazník, který u lampy zaznamenal zkrat. Defekt bude společnost IKEA stát "několik miliónů," dodal Carlzon.

"Právě teď děláme vše, co je v našich silách, abychom informovali širokou veřejnost a varovali zákazníky, kteří si tuto lampu zakoupili, o možném nebezpečí. Vyzýváme je, aby lampu přestali používat a vrátili ji zpět do IKEA (peníze v plné výši dostanou samozřejmě zpět)," sdělil Carlzon ve zprávě.

Lampa DINGE, kterou firma IKEA stahuje kvůli nebezpečné závadě


Témata: IKEA