IBM bude z Brna řídit servery po celé Evropě

  • 2
Brněnská pobočka přední počítačové firmy IBM bude brzy hrát ve světě mnohem významnější úlohu než dosud. Personalisté, kteří přijmou do konce roku několik set pracovníků, shánějí správce serverů se středoškolským i vysokoškolským vzděláním. Ti budou mít na starosti zákazníky z celé Evropy.

"Zájemce o práci u nás zaškolíme. Máme vlastní kurs, který trvá čtyři týdny až dva měsíce. Teprve pak je pouštíme do živého provozu," popsal personální ředitel IBM Česká republika Petr Draxler.

Podle marketingové manažerky Vladimíry Králíkové se společnost zaměřuje hlavně na mladé lidi. "Investujeme do jejich vzdělání a pracovních dovedností," řekla.

Nábor sil v Brně souvisí s propouštěním, ke kterému došlo v západní Evropě. Informovala o tom agentura ČTK.

"Některé druhy práce, které zastanou naši zaměstnanci v různých zemích Evropy, přesouváme do Brna, a to nejen kvůli ceně pracovní síly. Pro nás je důležitá i dostupnost kvalifikovaných lidí a infrastruktura," sdělila Králíková.

Brněnští zaměstnanci počítačové korporace mají zatím kanceláře ve třech budovách areálu Českého technologického parku v Králově Poli. "Přímo v areálu technologického parku se pro nás staví nová budova, kam se nastěhujeme do nájmu. Na místě už začaly zemní práce," sdělil Draxler.

V IBM najdou práci absolventi obou univerzit
Na konkurzy do IBM se hrnou absolventi Vysokého učení technického v Brně i Masarykovy univerzity. Obě brněnské univerzity se dokonce podílely na tom, aby si nadnárodní firma vybrala za sídlo svého servisního centra právě Brno.

"Pomáhali jsme agentuře CzechInvest přesvědčit špičky IBM, že v Brně najdou kvalifikované zaměstnance a že jsme schopni je pro ně na zakázku vychovat. Totéž jsme vysvětlovali německým manažerům IBM," uvedl prorektor VUT Josef Jančář. Zbrněnského centra bude IBM spravovat sítě a servery v celé Evropě. V kancelářích se bude svítit i v noci. "Servery musí běžet 24 hodin denně, máme zákazníky, kteří to vyžadují," tvrdí Draxler.

Rozšiřování brněnského centra IBM souvisí s celkovou přestavbou firmy. Ta se rozhodla šetřit a rušit menší pobočky. "Propouštění postihne zejména Německo, Británii, Itálii a Francii, ale zahrne i Spojené státy," uvedl pro agenturu ČTK finanční ředitel největší počítačové firmy světa Mark Loughridge.

Do Brna chtějí personalisté IBM zlákat i ženy a firma nabízí také místa, u kterých je možné pracovat z domu. "Třeba naši obchodníci tráví v kanceláři minimum času," popsal Draxler. Informatici a odborníci na počítačovou techniku, kteří teprve studují, mohou do IBM na praxi.

"Velmi dobře s firmou spolupracujeme. Oni mají takový systém, že ze studentů vytvářejí týmy. Dohromady pak praktikanti řeší simulované problémy, které by mohly vzniknout při správě počítačových sítí. Navrhují řešení a některá z nich může firma použít do svých programů nebo je využívat ve službách zákazníkům," vysvětluje prorektor Jančář.

Centrum IBM v Brně podle něj může do města přilákat další firmy."Že jsou tady, je pro nás obrovské renomé," je přesvědčen Jančář.