Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zájem o hypotéky přetrvává, plánuje ji 13 procent Čechů

Ani rychle rostoucí úrokové sazby a trvale astronomické ceny bydlení zatím neodradily zájemce o hypotéky tolik, jak se čekalo. Oproti rekordnímu minulému roku sice objem úvěrů klesl, zájem však trvá. Stejně jako loni o sjednání hypotéky přemýšlí 13 procent respondentů průzkumu agentury Ipsos pro Českou bankovní asociaci.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nejistota ohledně cen energií, pohonných hmot i spotřebního zboží však vede k tomu, že lidé nyní preferují hypotéku s delší splatností a zároveň kratší fixací úrokové sazby. Není divu. Průměrná sazba nově poskytnutých hypoték se v březnu vyšplhala už na 4,15 procenta – tedy o jeden procentní bod výše, než byla v prosinci.

Na nově poskytnutých hypotékách banky během prvního čtvrtletí tohoto roku klientům rozpůjčovaly 72,5 miliardy korun, což bylo jenom o 8,6 procenta méně než před rokem. Menší zájem byl totiž hlavně o refinancované úvěry.

Češi a hypotéky

„I když objemy poskytnutých hypoték letos meziročně klesají dvoucifernými tempy, letošní rok se určitě nevyrovná roku 2021. Ten byl totiž co do počtu i objemu hypoték zcela rekordní. Přesto je letošní objem poskytnutých nových hypoték za první čtvrtletí stále poměrně silný, jelikož pokles je koncentrován zejména v refinancovaných úvěrech,“ potvrzuje hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Přesto existuje docela dost lidí, kteří hypotéku plánovali a nyní si ji už nemohou dovolit. Zhruba deset procent Čechů před pandemií hypotéku zvažovalo, polovinu z nich ale odradily vysoké úrokové sazby a druhou polovinu vyšší ceny nemovitostí.

Hypotéku si lidé nejčastěji pořizují k financování vlastního bydlení. Oproti loňskému roku se nepatrně zvýšil počet lidí, kteří zvažují hypotéku za účelem investice. V minulém roce se jednalo o 7,5 procenta, letos jde o devět procent.

„Tři čtvrtiny z těch, kteří si plánují hypotéku vzít, očekávají, že růst cen nemovitostí bude pokračovat v obdobném tempu, jako viděli v minulém roce,“ dodává Seidler.

Rozdíl čtyři tisíce hraje roli

Mnohem více lidí v současné době počítá s tím, že hypotéku budou splácet dlouho. Třicet procent z těch, co o hypotéce uvažují, ji plánují na 25 až 30 let, vyplynulo z průzkumu. Loni byla těchto respondentů necelá čtvrtina.

„Pro průměrnou výši hypotéky 3,4 milionu korun činí rozdíl v měsíční splátce při splatnosti dvacet či třicet let zhruba čtyři tisíce korun. Je proto logické, že s rychlým růstem úrokových sazeb se zvyšuje zájem domácností o prodlužování délky splatnosti hypotéky,“ tvrdí Jakub Seidler.

Nejtypičtější fixací úrokové sazby je pak období pěti let. To volí téměř polovina klientů, kteří si hypotéku již pořídili nebo o tom uvažují (celkem 46 procent).

O výběru poskytovatele hypotéky se Češi častěji rozhodují podle výše úrokové sazby nebo měsíční splátky. Důležité je to pro téměř polovinu z nich, zatímco loni to ovlivňovalo necelou třetinu zájemců o úvěr na bydlení. Naopak doporučení finančních poradců je pro ně méně důležité.

„Česká populace vnímá změny na trhu spojené s růstem cen nemovitostí, a tudíž více než kdy jindy je citlivější na cenové nastavení hypoték, často na úkor doporučení od finančního poradce. To se týká jak klíčového parametru v podobě výše úrokové sazby, tak samotné měsíční splátky, která je pro mnohé občany zásadní v kontextu dlouhodobé stability rozpočtu domácnosti,“ uvádí Michal Straka, specialista na finanční trh agentury Ipsos.

Pokračující zájem o hypotéky překvapuje i kvůli tomu, že Česká národní banka začátkem dubna zpřísnila podmínky pro jejich poskytování. Žadatelé starší 36 let musí mít naspořeno 20 procent ceny nemovitosti (ukazatel LTV), což vzhledem k průměrné výši hypotéky 3,4 milionu korun může být problém.

Navíc poměr celkového zadlužení žadatele a výše jeho čistého ročního příjmu (ukazatel DTI) nesmí přesáhnout 8,5násobek. Pro žadatele do 36 let platí o něco mírnější podmínky, musí mít naspořeno minimálně deset procent ceny nemovitosti a limit ukazatele DTI se posouvá na 9,5násobek.

Banky berou rovněž v úvahu procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu žadatele (ukazatel DSTI). Horní hranice je u žadatelů nad 36 let stanovena na 45 procentech, u mladších 36 let pak na 50 procentech. Ukazatel DSTI je podle Seidlera nejproblematičtější. Může totiž činit potíže vzhledem k vysokým úrokovým sazbám i domácnostem s vyššími příjmy.

Analytici odhadují, že Česká národní banka začne v příštím roce úrokové sazby postupně snižovat. To však podle Seidlera nemusí znamenat citelný obrat v ceně hypotéky během dvou let.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...