Ministři chtějí dát na burzu sedm procent akcií ČEZ. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

HN: Stát pomůže silnicím penězi z ČEZ

  • 53
Vláda rozhodla, jak zacelit díru, která chybí v letoším rozpočtu fondu dopravy. Podle Hospodářských novin se ekonomičtí ministři dohodli, že kabinet dá na burzu sedm procent akcií společnosti ČEZ. To by mělo přinést 35,7 miliardy korun, které půjdou na stavbu silnic.

"Buď jsme mohli přiznat skutečný schodek rozpočtu 122 miliard korun, nebo získat jednorázový příjem z prodeje státního majetek- podílu v ČEZ," citoval deník ministra financí Miroslava Kalouska.

Načasování sice ještě není jasné, vláda o něm bude v nejbližších týdnech jednat. Podle portálu Patria jsou ale výnosy z tohoto prodeje potřeba nejpozději ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Poslanci v prosinci schválili rozpočet se schodkem 91,3 miliardy korun. Byl v něm ale zabudován "trojský kůň" v podobě mandatorních výdajů, které už byly rozebrané. - více zde

Vláda tedy už loni uvažovala, že si pomůže příjmy z prodeje státního majetku. Uvažovalo se i o Letišti Praha. Ministr Řebíček dal nicméně v úterý najevo, že za schůdnější řešení považuje dlouhodobý pronájem. - více zde

Hodně se mluvilo také o privatizaci ČEZ, a to až o 16 procentech. - více zde. Podle Hospodářských novin chce akcie státu koupit sám energetický gigant. Věc ale ještě musí potvrdit dubnová valná hromada.

ČSSD nesouhlasí
Proti prodeji, byť části, ČEZ se už v minulosti stavěli sociální demokraté. Ti nyní znovu zopakovakovali, že s privatizací nesouhlasí.

"Před schvalováním zákona o státním rozpočtu na rok 2007 se vláda ústy ministra financí zavázala, že bude hledat i jiné alternativy příjmů Státního fondu dopravy, než je privatizace ČEZ a že bude případnou privatizaci ČEZ konzultovat s ČSSD. Také na základě tohoto příslibu ČSSD podpořila přijetí rozpočtu na rok 2007. Musíme konstatovat, že navzdory tomuto slibu s ČSSD žádné jednání  o privatizaci ČEZ neproběhlo," uvedli ve společném prohlášení stínoví ekonomičtí ministři Milan Urban a Bohuslav Sobotka.

,