Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

HN: Ocel výrazně zdraží, strojírenství čeká šok

  • 9
Ocelové výrobky se letos stanou větším luxusem. Cena železné rudy je o dvě třetiny vyšší než loni, a ocel tak může podle odhadů zdražit až o 15 procent. Lidé z průmyslu již nyní hledají způsob, jak se dopadům drahé oceli vyhnout. Uvažují i o využití plastů. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Japonští a čínští hutníci totiž podle HN přistoupili na vyšší ceny dodavatelů rudy - klíčových brazilských dolů, což světový trh okamžitě okopíroval. Čeští oceláři možná rizika zatím jen vyhodnocují.

"Zatím by to vliv mít nemělo, rudu nakupujeme především z Ukrajiny na dlouhou dobu dopředu," řekl listu tiskový mluvčí největší české huti ArcellorMittal Ostrava Vladimír Raška.

Vývoj cen oceli však nikdo z Ostravy není ochoten odhadovat, dopady řeší vedení skupiny.

"Hutě rostoucí ceny zatím zvládají, jde o to, zda to ustojí spotřebitelé. Železárny totiž nebojují jen s cenou rudy, ale i se skleníkovými plyny a ekologickými daněmi. Nakonec budou nuceni zdražit," říká Jaroslav Raab z oborové asociace Hutnictví železa. Dodává, že cena rudy již v roce 2005 stoupla o téměř 70 procent.

Světová výroba oceli podle listu za posledních šest let díky poptávce v Číně vzrostla o 60 procent a ruda se těží téměř na limitech. Podle oborové analýzy se situace minimálně do roku 2010 nezmění. Již letos se železná ruda obchoduje za ceny čtyřikrát vyšší než v roce 2003.

Průmysl se však s rychlými cenovými skoky musí vyrovnat. Největší spotřebu kovů vykazuje strojírenství a stavebnictví. "Musíme zvyšovat naše rezervy na možná rizika," říká šéf představenstva strojírenské firmy ČKD Group Jan Musil. Zhruba třetina ročních tržeb podniku jde na nákupy železa, potrubí a výkovků.