Hitler neplatil daně, nezdanil ani Mein Kampf

  • 32
Nebýt nacistického puče v roce 1933, skončil by Adolf Hitler zřejmě ve vězení za daňové úniky. Při bádání v mnichovských archivech objevil bavorský badatel Klaus-Dieter Dubon Hitlerovy daňové doklady. Ty ukazují mnohaletý souboj budoucího diktátora s finančními úřady.

"Hitler měl daňové nedoplatky, které nesplácel," říká Dubon. "V letech 1925 až 1932 neustále protestoval proti rozhodnutím, které se týkaly jeho daně z příjmu. Asi stejně jako každý občan. Po převzetí moci už daně neplatil."

Výzkumy penzionovaného notáře Dubona ukazují život pozdějšího führera jako obyčejného daňového podvodníka. Jeho daňové nedoplatky postupně vystoupaly až na 405 000 říšských marek, což by dnes odpovídalo asi osmi milionům dolarů.

Dubon také zjistil, že Hitler, který v záznamech finančního úřadu figuroval jako "spisovatel" vydělal v roce 1933 prodejem své knihy Mein Kampf 1,232 milionu říšských marek.

Z takového příjmu by měl zaplatit na daních asi 600 tisíc marek - v roce 1933 už byl ale na vrcholu moci a pro úřady byl už obtížně dosažitelný.

"Příjem 1,2 milionu marek byl nepředstavitelný. Roční plat učitele byl tehdy 4800 marek a Hitler jako kancléř měl plat 44 tisíc marek. Finančnímu úřadu řekl, že mzdu věnoval na charitu, vdovám a sirotkům. To ale neudělal," dodává Dubon.

Při soubojích s úřady používal Hitler triky oblíbené dodnes. V roce 1925 si dal do nákladů nový Mercedes, který vykázal jako "firemní vůz". Později chtěl jako "profesní výdaje" uznat náklady na pracovní stůl, knihovnu, řidiče a sekretářku.

Jeho potíže s úřady ale zmizely krátce poté, co se v roce 1933 stal říšským kancléřem. V roce 1934 se poprvé zbavil povinnosti platit daň z příjmu a v roce 1935 byl osvobozen i od daňového nedoplatku 405 494 marek.

Tehdejší šéf mnichovského finančního úřadu Ludwig Mirre, který Hitlerovi nedoplatek prominul, byl záhy povýšen do čela celoněmeckého finančního ředitelství a dočkal se i růstu platu o 41 procent.

,