Roundup je dnes nejpoužívanějším totálním herbicidem.

Roundup je dnes nejpoužívanějším totálním herbicidem.

Budoucnost oblíbeného herbicidu Roundup je nejistá

  • 55
Státy EU, které měly ve středu hlasovat o prodloužení licence na nejpoužívanější herbicid Roundup na dalších deset let, se nedokázaly shodnout. Tím opět odložily rozhodnutí o budoucnosti široce používaného ničitele plevele, o kterém kritici tvrdí, že by mohl způsobovat rakovinu.

Jak uvedla agentura Reuters, Evropská komise ve svém prohlášení napsala, že příslušný výbor na dnešní schůzi nedospěl k jednoznačné shodě a že brzy oznámí datum příští schůze.

Hlasování o budoucnosti Roundupu se nezdařilo ani na schůzce na začátku tohoto měsíce. Současná licence přitom končí už na konci letošního roku. Nejistotu Evropy způsobilo prohlášení Světové zdravotnické organizace z března 2015. Organizace tvrdí, že klíčová složka Roundupu od americké společnosti Monsanto pravděpodobně způsobuje rakovinu. Tvrzení vedlo ve Spojených státech k masových soudním sporům.

Oblíbenému herbicidu Roundup zbývá jen pár týdnů, EU se na povolení neshodla

EU v červnu roku 2016 prodloužila licence na prodej Roundupu do doby, než bude provedena další vědecká studie. Z březnového výzkumu Evropské agentury pro chemické látky ale vyplynulo, že neexistují žádné důkazy, které by potvrdily, že glyfosát u lidí  rakovinu opravdu způsobuje. Ke stejnému závěru došly Evropská agentura pro bezpečnost potravin a regulační orgány jiných zemí, jako je Kanada a Japonsko.

Kompromisem by mohla být kratší licence

V očekávání hlasování Evropský parlament požádal o postupné vyřazení herbicidu z trhu během následujících pěti let. Tím pobídl Komisi k tomu, aby ustoupila ze svého návrhu na prodloužení na dalších deset let.

Podle dvou úředníků, kteří byli informování o rozhovorech v rámci Stálého výboru Komise pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, hlasovaly za prodloužení licence následující státy - Bulharsko, Dánsko, Česká republika, Estonsko, Irsko, Španělsko, Kypr, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, Finsko a Spojené království. 

GLOSA: Hádka o glyfosát je signálem, že se kontrola potravin zlepšuje

To ale pro dosažení kvalifikované většiny nestačilo. Hlasování se zdržely Německo a Portugalsko, zatímco státy jako Belgie, Řecko, Chorvatsko, Francie, Itálie, Lucembursko, Malta, Rakousko, Slovinsko a Švédsko byly proti. Komise proto začala hledat kompromis, který by mohl spočívat v prodloužení licence na kratší období. Pravděpodobně v rozmezí od pěti do sedmi let.

Herbicidy obsahující glyfosát se používají více než 40 let. Evropská zemědělská skupina Copa a Cogeca tvrdí, že produkt je bezpečný a že by jeho odstranění znevýhodňovalo zemědělce v Evropské unii.

Skupina Greenpeace zpochybnila metodiku studií, které glyfosát označují za bezpečný a prohlásila, že existují i jiné způsoby, jak se při pěstování zbavit plevele, včetně střídání rostlin.