Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Česká ekonomika zpomalila, kopíruje směr Německa

  • 57
Tuzemská ekonomika zažívá po roce a půl nepřetržitého růstu první ochlazení. V prvním čtvrtletí výkon hospodářství zpomalil na 4,5 procenta z 5,5 procenta v posledním loňském čtvrtletí. Trh výsledek očekával.

Mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. Obdobný růst HDP odhadovali i analytici, kteří očekávali meziroční růst v průměru o 4,5 až pět procent a mezičtvrtletní o 0,7 procenta.

Růst HDP podle statistiků táhla výhradně zvyšující se domácí poptávka. „Pokračoval významný růst výdajů domácností a investičních výdajů firem,“ uvedl Český statistický úřad. Podle něj se na tvorbě HDP kladně podepsala vedle průmyslu i většina odvětví služeb a dařilo se také stavebnictví.

Opět se zlepšila i situace na pracovním trhu. Zaměstnanost v prvních třech měsících roku byla o 1,7 procenta vyšší než ve stejném období loni. Proti loňskému čtvrtému čtvrtletí stoupla o půl procenta.

Také německá ekonomika zpomalila v letošním prvním čtvrtletí růst na 0,3 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. Důvodem jsou slabé výsledky zahraničního obchodu. Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou zveřejnil německý statistický úřad.

Zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) bylo nejslabší od třetího kvartálu 2016 a nedosáhlo ani na 0,4 procenta předpovídaných v průměru 34 analytiky v průzkumu agentury Reuters. Jejich odhady sahaly od 0,2 do 0,5 procenta.

Meziročně německé hospodářství zvolnilo v prvním čtvrtletí tempo na 1,6 procenta ze 2,3 procenta v předchozích třech měsících. Údaje jsou upraveny o cenové vlivy. I přes letošní zpomalení německá ekonomika roste nepřetržitě už 15 čtvrtletí, a to je nejdelší období od sjednocení Německa. Podle některých analytiků jde spíš o výkyv než fundamentální změnu. Nicméně nelze zastřít fakt, že budoucnost ohrožuje nová ochranářská a sankční politika USA.

,