Interiéry restaurací by se mohly otevřít v první půli června, řekl Havlíček

  • 122
Interiéry restaurací by se měly otevřít v první půlce června. Zatím se počítá s 50procentní kapacitou, u stolu budou nejvýše čtyři lidé. V pondělí to při návštěvě Berouna řekl vicepremiér Karel Havlíček.

Venkovní prostory gastronomických podniků jsou opět v provozu od pondělí. Kvůli pandemii koronaviru na ně mají přístup jen lidé, kteří mají negativní test na covid-19, podstoupili očkování nebo v posledních 90 dnech tuto nemoc prodělali. O dalším uvolnění Havlíček vede debatu s hlavní hygieničkou a ministerstvem zdravotnictví. 

Havlíčkova návštěva Berouna

Podle něj by se interiéry restaurací mohly otevřít v prvním červnovém týdnu, nejpozději ve druhém. „Zatím je v plánu v té první vlně v rámci restaurací 50 procent kapacity restaurace a samozřejmě všechna opatření hygienického charakteru,“ uvedl ministr.

Znamená to například, že stoly by měly být od sebe vzdáleny alespoň 1,5 metru. „Určitě budou nutné testy, určitě bude nutné očkování a v zásadě zase podobný režim, jako je dneska na zahrádkách,“ dodal. Havlíček v pondělí přijel do Berouna promluvit si s několika provozovateli restaurací a podívat se na otevřené zahrádky.

Restaurace, hospody či bary byly loni kvůli pandemii koronaviru zavřeny třikrát, od května do dubna, od října do prosince a poté od 18. prosince.  Od loňska se v médiích ozývá stále hlasitější kritika uzavření restaurací, zejména od jejich majitelů, z nichž část své firmy drží při životě jen s vypětím všech sil. Někteří přitom na protest podniky otevřeli.

,
Témata: Karel Havlíček