Václav Havel

Václav Havel - Prezident Václav Havel se setkal s vedením Komise pro cenné papíry (vpravo šéf komise František Jakub). (6. února 2002) | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Havel se setkal s Komisí pro cenné papíry

  • 6
Prezident Václav Havel po schůzce s prezidiem Komise pro cenné papíry potvrdil, že obdržel od předsedy vlády dopis s návrhem jmen dvou nových kandidátů do vedení komise. Odmítl ale, že by jakkoli mohl zasahovat do jejich výběru. "...Mohu rozhodnout, zda ten návrh podepíši, nebo se z nějakých zákonných důvodů vzepřu, anebo to přinejmenším odložím a počkám, až se třeba vyjasní pár věcí nebo podobně," řekl Havel.

V minulých dnech proběhla v tisku diskuse o kandidátech, které navrhla vláda: právnících Pavlu Drobilovi a Petru Lachnitovi. Měli by nahradit Irenu Pelikánovou a Tomáše Ježka.

Pelikánová, jejíž funkční období končí v půlce února nemá o prodloužení mandátu zájem, naopak Ježek by rád zůstal. Na jména obou kandidátů padl stín zpolitizování, protože podle informací tisku je Drobil členem ODS a Lachnit má pro změnu stranickou knížku vládnoucí ČSSD.

,