Plynovody mezi Ruskem a Gruzií budou od ledna přepravovat dvakrát dražší plyn.

Plynovody mezi Ruskem a Gruzií budou od ledna přepravovat dvakrát dražší plyn. | foto: Reuters

Gruzie podlehla Gazpromu, za plyn zaplatí dvojnásobek

  • 28
Spor mezi ruským plynařským monopolem Gazprom a malou zakavkazskou zemí vyhrál plynárenský gigant. Zákazníci z bývalé sovětské republiky budou za plyn platit dvakrát více než doposud, to znamená stejně jako ve vyspělých evropských zemích. Gruzie se totiž nedohodla s žádným z alternativních možných dodavatelů.

Gruzie tak nakonec přijímá to, co původně označila za nepřijatelné a politicky motivované. Sporem o cenu plynu totiž prorostly i aféry s vyhošťováním údajných agentů a ilegálních přistěhovalců.

Nejprve deportovala Gruzie ruské občany. Jednalo se o čtyři vojáky, které Gruzínci označili za špiony. Rusko posléze opáčilo tím, že přerušilo dopravní spojení do Gruzie a deportovalo několik set Gruzínců, údajně kvůli tomu, že v zemi byli ilegálně.

Záměr zvýšit Gruzii ceny plynu pak Gruzínská vláda interpretovala jako pomstu za čtyři vyhoštěné vojáky. Představitelé plynárenského monopolu ale toto nařčení odmítali s tím, že jde výlučně o obchodní záležitost.

Gazprom nakonec Gruzíncům pohrozil, že pokud s ním nepodepíšou kontrakt, úplně je od svých dodávek odstřihne. To by znamenalo citelný výpadek, protože dosud obsluhoval ruský monopol asi tři čtvrtiny celé gruzínské poptávky.

Gruzii pak nezbývalo, než se podívat po dalších možných dodavatelích. V úvahu připadal Ázerbajdžán nebo Írán. Proti dodávkám z Íránu se ale ostře vymezila vláda USA.

Gruzie nakonec bude platit 235 dolarů za tisíc kubíků plynu.

,