Toyota Camry

Toyota Camry | foto: Profimedia.cz

GM bojuje sToyotou každým prodaným autem

  • 15
O pozici největšího automobilového výrobce se bojuje velmi tvrdě. Americká General Motors oznámila, že prodala 9 369 524 vozů. Japonská Toyota už dříve reportovala 9,37 milionu aut, což by ji postavilo do pozice lídra. Japonci ale číslo neuvedli přesně na kus, výsledek se proto ještě může změnit.

Jisté je, že o největším prodejci aut rozhodne maximálně pár stovek vozů. Američané jsou automobilová velmoc a General Motors řebříčku kralovala téměř osm desetiletí. Posílení na americkém trhu pomohlo i Toyotě.

Japonská firma patří k řadě dalších asijských firem, které se prosazují na největším automobilovém trhu. Právě tvrdá konkurence z Asie pak ukrajuje z tržního koláče americkým výrobcům, jako je GM.

Ta se naopak snaží prosadit na zahraničních trzích. Daří se jí zejména v Číně, Rusku a také Jižní Americe, uvedla agentura AP. Právě tyto trhy vykazují vysoké růsty, zatímco vyspělé trhy mají tempo pomalejší.

Toyotě se podařilo do čela žebříčku dostat v prvním čtvrtletí. Zbývající kvartály se obě firmy o pozici přetahovaly. Druhé i třetí ale štěstí více přálo Američanům. - více zde

Toyota oznámí definitivní výsledky na konci ledna.