Globální ekonomika musí být pro všechny, říká ředitel MMF

Horst Köhler, výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu, hovořil na setkání s účastníky Výročního zasedání v Praze o své představě světa spojeného společnými ekonomickými zájmy. Jako hlavní body znovu vyzdvihl potřebu udržení současného světového růstu a oddlužení rozvojových zemí. Zdůraznil také nutnost posílení světového měnového systému. "Světová ekonomika musí být otevřená a přinášet užitek všem, nesmíme mít strach z pádu systému a měli bychom věřit v udržení momentálního růstu," řekl Köhler.

Globalizace není podle jeho názoru nová věc. Růst výkonnosti hospodářství po druhé světové válce se ale dotkl pouze části světa a to je potřeba nyní napravit.

Výkonný ředitel nevidí úlohu své organizace v přehnané regulaci a zadržování potenciálu soukromých trhů. Naopak by byl rád, kdyby fond s kapitálovými trhy spolupracoval a nebojoval proti nim. "To znamená, že očekáváme, aby kapitálový trh respektoval pravidla," dodal.

Köhler vidí úlohu fondu jako pomocníka, který pomůže usměrňovat a rozdělovat kapitál soukromých kapitálových trhů a udržet rizika turbulencí šoků a změn kapitálových toků.

Připomněl také, že do konce tohoto roku chce fond umožnit oddlužení dvaceti zemím, které projevují ochotu s fondem spolupracovat na dalším rozvoji.

Současně s prováděním změn ale musí dojít k posílení právního systému. Jedině tak lze zabránit zneužívání postředků poskytovaných fondem.

"Se všemi zeměmi je zapotřebí jednat a naslouchat jim. To platí pro Rusko stejně jako pro rozvojové země," dodal Köhler.

Fond se podle jeho slov musí ještě dále otevřít, aby jeho kroky a politika byla průhlednější. Proto například uvažuje o zveřejňování zpráv auditorů, kteří jej kontrolují.

Změny v procedurách, vnitřním uspořádání a právech jednotlivých členů fondu si vyžádají delší časové období a představitelé fondu je zatím - s výjimkou zmíněných auditů -  nechtěli blíže specifikovat.