GE Money Bank sáhla na hypotéky. - GE.

GE Money Bank sáhla na hypotéky. - GE. | foto: GE Money Bank.

GE Money Bank pozastavila poskytování stoprocentních hypoték

  • 97
GE Money Bank je první českou bankou, která v době finanční krize výrazněji omezila poskytování hypoték. V nabídce jejích služeb už klienti nenajdou takzvané stoprocentní hypotéky. Banka se obává, že by zpomalování ekonomiky mohlo lidem způsobit problémy se splácením úvěrů.

"Hypotéky budeme poskytovat dočasně jen do 80 procent ceny nemovitosti," sdělila iDNES.cz tisková mluvčí GE Money bank Markéta Dvořáčková. Podle banky nelze specifikovat, jak dlouho bude opatření trvat. Stoprocentní hypotéky stáhla banka ze své nabídky včera.

Křištálová lupa

Banka nechce své jednání dávat do souvislosti s finanční krizí. Problémy se splácením úvěrů prý nemá.

"Jde o preventivní krok," míní mluvčí Dvořáčková. "Chceme chránit klienty před přílišnou úvěrovou angažovaností v době, kdy se očekává zpomalení ekonomiky," zní oficiální důvod banky.

Na hypotéky sáhla i Raiffeisen Bank
Přísnější pravidla pro posuzování podmínek, které musí klient splnit, aby dostal úvěr na bydlení, banka nezavedla. Stoprocentní hypotéky jsou půjčky, které svou výší pokrývají celou odhadní cenu nemovitosti. U GE Money Bank tvoří zhruba čtvrtinu všech přidělených úvěrů.

Na hypotéky sáhla v poslední době také konkurenční Raiffeisen Bank, i když ne tak radikálně. Takzvané hypotéky bez doložení příjmu nově poskytuje na menší hodnotu nemovitosti. "Dříve jsme ji poskytovali až na 70 procent hodnoty, nyní ji poskytujeme jen na 50 procent," řekl mluvčí banky Tomáš Kofroň.

"Hypotéky bez doložení příjmů mohou být potenciálně nejvíce rizikové," odůvodnil tento krok mluvčí. K podobnému opatření jako GE Money Bank se Raiffeisen Bank nechystá. Ve srovnání s ostatními ústavy má totiž velmi přísné podmínky pro posuzování bonity klientů. Požadavky na minimální příjem jsou u této banky jedny z nejvyšších.