Christenko senior v Gazpromu rozhodl o zimním utažení kohoutků Ukrajině. Ilustrační foto.

Christenko senior v Gazpromu rozhodl o zimním utažení kohoutků Ukrajině. Ilustrační foto. | foto: Reuters

„Gazprom junior“ je v Česku

  • 5
Rusko založilo v ČR novou "ambasádu", která může otevřít mnoha místním firmám dveře k byznysu na Východě. Tak lze s nadsázkou interpretovat jmenování Vladimira Christenka, syna jednoho z šéfů ruského Gazpromu, do vedení dozorčí rady české společnosti MSA.

Pětadvacetiletý Vladimir je jedním ze tří dětí Viktora Borisoviče Christenka, bývalého vicepremiéra Ruska a nyní ministra průmyslu a energetiky. Viktor Borisovič je také členem nejužšího vedení Gazpromu. Rozhodoval o utažení plynových kohoutů vedoucích na Ukrajinu nebo byl u zestátnění a rozebrání ropného gigantu Jukos Michaila Chodorkovského.

Firma MSA se zabývá výrobou ventilů, klapek a kohoutů pro energetiku. Zaměstnává 550 lidí, loni utržila 1,1 miliardy korun a vydělala 38 milionů.

Jmenování Vladimira Christenka do funkce oznámil Čeljabinskyj Truboprokatnyj Zavod, který českou armaturku z Dolního Benešova letos v květnu koupil od předchozího vedení firmy.

Firma z Čeljabinsku, kde Christenko starší začínal politickou kariéru jako gubernátor, patří do investiční skupiny Arkley Capital. Zabývá se výrobou trubek a zpracováním zinku. 

Loni měla ruská skupina tržby ve výši 1,6 miliardy dolarů a zisk 88 milionů dolarů. Na trhu se zinkem ovládá polovinu a u trubek pětinu ruského trhu, vyplývá z prezentace firmy pro investory.

Ruští analytici dávají jmenování Vladimira Christenka do vedení první zahraniční pobočky do souvislosti s přípravou na další skupování závodů v Evropě a další krok k očekávanému vstupu na burzu.