Fronty u stanice ONO v Plzni - Fronty u čerpací stanice ONO v Plzni, která je až o 1,50 koruny levnější než ostatní benzinky v kraji. | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Fronty u pump opadly, benzin dál zdražuje

  • 81
Panika kolem zdražování benzinu u většiny stanic v ČR opadla. S výjimkou čerpadel, která prodávají pohonné hmoty o korunu i více levněji než ostatní konkurence v kraji, se nikde výrazné fronty netvoří. Litr Naturalu 95 od pátku podražil až o tři koruny, místy cena stále roste.

Zájem motoristů o pohonné hmoty zvedl čerpacím stanicím v sobotu až čtyřnásobně tržby. Lidé tankovali do nádrží svých aut i do různých nádob.

Nejprodávanější Natural 95 stojí až 33 korun, vyplynulo z ankety mezi čerpacími stanicemi.

Ceny stále rostou ve Středočeském kraji, zdražovaly také čerpací stanice v Praze, Jihočeském a Libereckém kraji a na Brněnsku.

Zájem je o benzin pod třicet
Na čerpacích stanicích v Plzeňském a Karlovarském kraji se tvoří delší fronty vozidel tam, kde jsou ceny pohonných hmot pod 30 Kč za litr. 

"Vinou velkých front nám dnes před polednem došel Natural 95, dovezou ho odpoledne," uvedl pracovník stanice OMV v Přešticích u Plzně na hlavním tahu Plzeň-Klatovy. Litr zde stojí 29,90 Kč.

Od soboty ráno se obsluha nezastavila, v sobotu nakupovalo téměř tisíc řidičů, což je rekord. Nedaleká Benzina, která má ode dneška Natural 95 za 32 korun, byla před 12:00 téměř prázdná. 

Pravděpodobně nejlevnější stanice v regionu Tank Ono v Nýřanech u Plzně, poblíž dálnice Praha-Plzeň-Rozvadov, hlásí trvalé fronty 50 až 80 vozů, které se dají zvládnout.

"Zatím nezdražujeme, stále máme litr naturalu za 28,50 a naftu o korunu levnější," uvedla pumpařka.

Zástupci sítí čerpacích stanic nechtějí další cenový vývoj komentovat. Ve zdražování se odráží vývoj cen na světových trzích. Ropa sice v posledních dnech stagnuje, výrazně však vzrostou ceny ropných produktů.

,