Francie vyrobí víc vína, ale nejásá

Francouzští vinaři letos čekají podstatně vyšší úrodu než loni, ale velkou radost z toho nemají. Předpokládají naopak, že to bude znamenat další problémy pro jejich odvětví, které je už teď postiženo poklesem zájmu o francouzské víno doma i v zahraničí.

Podle oficiálních předpovědí by se mělo letos ve Francii vyrobit 56,6 milionu hektolitrů vína. Pokud se předpovědi splní, bude to o dvě procenta víc než průměr za posledních pět let a o 19 procent víc než loni, kdy vinice utrpěly nejprve mrazy a pak tropickými vedry.

Velká úroda přichází v době, kdy klesá vyvoz vína do zahraničí i domácí spotřeba. Export loni klesl o tři procenta a v prvním čtvrtletí letošního roku o sedm procent proti stejnému období loni. Důvodem je hlavně sílící konkurence kvalitních a levnějších vín z Chile, Jižní Afriky, Kalifornie nebo Austrálie. Na domácí půdě zase hraje roli důrazná kampaň úřadů proti alkoholu vůbec a alkoholu za volantem zvlášť.

Pozice si udržují jen nejkvalitnější značky, jejichž konzumenti se nemusejí příliš ohlížet na ceny, a pak šampaňské.

Důsledkem je, že například v oblasti Bordeaux má finanční problémy každý pátý vinař. Sud vína o 900 litrech, který stál před šesti let 1500 eur (zhruba 47.000 korun), dnes stojí 800 eur (asi 25.100 korun).

Tváří v tvář vyhlídce na vysokou úrodu si už vinaři z Bordeaux stanovili strop komercializace na 50 hektolitrů z hektaru, případný přebytek by měl zůstat v rezervě. Rovněž v oblasti Champagne byly stanoveny kvóty tak, aby celková výroba nepřesáhla 300 milionů lahví.

Představitelé odvětví, v němž pracuje přes 300.000 lidí a jehož vývoz dosahuje ročně hodnoty 7,8 miliardy eur (zhruba 245 miliard korun), jednali tento týden o situaci s ministrem zemědělství Hervém Gaymardem, výsledky jsou ale rozpačité.

V zájmu usnadnění odbytu se například uvažuje o tom, že by vinaři z oblastí, kde se vyrábějí chráněné značky (appellations d'origine controlée - AOC) mohli část svých vinic zaregistrovat pro výrobu levnějšího místního vína (vin de pays). Na etiketě tohoto vína by přitom byla značka nahrazena označením odrůdy, podobně jako to dělají výrobci z nových pěstitelských zemí.