Fotbalisté Brna se radují ze vstřeleného gólu. Z daňové novely se asi radovat nebudou.

Fotbalisté Brna se radují ze vstřeleného gólu. Z daňové novely se asi radovat nebudou. | foto: Michal Šula, MF DNES

Fotbalisté, hokejisté i bývalí prezidenti mají platit vyšší daně

  • 111
Fotbalisté či hokejisté si ve valné většině případů nejspíš připlatí na daních. Počítá s tím první návrh nového zákona o dani z příjmu. Pokud jej schválí vláda a parlament, bude platit od roku 2010. Přinesl by změny v danění zisků z kolektivních sportů i zdanění prezidentské renty.

Spočívá v tom, že na rozdíl ode dneška by byly příjmy těchto profesionálních sportovců prohlášeny za příjmy z takzvané závislé činnosti. Neboli tito sportovci by dostávali od svého klubu mzdu jako kterýkoli jiný zaměstnanec třeba v továrně vyrábějící auta. Podle toho by také platili daně a sociální a zdravotní pojištění. Naopak například tenisté by měli i nadále fungovat jako živnostníci.

"Týká se to kolektivních sportů, tedy všeho, kde sportovce platí klub. Nechceme, aby tito sportovci podnikali jako živnostníci," říká k navržené změně náměstek ministra financí přes daně Peter Chrenko.

Podle něj jsou dnes v této oblasti velké úniky, protože řada fotbalistů či hokejistů platí daně jako podnikatelé. Od svých příjmů si tak můžou odečíst skutečné náklady (kopačky, dres či pronájem auta) či paušální náklady a platit daně z nižší částky.

Platba pojistného se projeví nižšími platy
Nově by fotbalisté a další platili daně a sociální pojištění z plných příjmů, bez odečtení nákladů. Za své zaměstnance by také začal platit sociální a zdravotní pojištění klub jako zaměstnavatel.

"Podle mě by muselo dojít ke kompromisu a při stanovení platů hráčů by musela být zohledněna povinnost klubu platit sociální a zdravotní pojištění," říká například za FC Slovan Liberec Michal Matouš. Jinými slovy hráčům by hrozil o to nižší plat.

Výdělky nejlepších profesionálních hráčů jsou vysoké a daňové změny by tvrdě pocítili. Největší hvězdy ve fotbalu berou řádově milion korun měsíčně, další desítky fotbalistů na špičce kolem sto tisíc měsíčně. Změna se jim samozřejmě nelíbí.

"Pokud stát nebude sport podporovat, měli bychom všichni hlasitě projevit svůj nesouhlas, protože útočí na jednu z podstat lidského soužití – kulturu," míní předseda představenstva FC Baník Ostrava Tomáš Trucha.

Platit budou i prezidenti
Nový zákon by nepřinesl vyšší daně jen sportovcům, ale i třeba bývalým prezidentům. Jejich renta by už neměla být osvobozena od daně z příjmu.

"Respektuji každý zákon, který v této věci přijme parlament," uvedl k tomu exprezident Václav Havel. Ani nynější hlava státu, Václav Klaus, nechtěla změny komentovat.

Měli by sportovci platit vyšší daně?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 2. listopadu 2008. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 5535
NE
NE 1889