Firmy posílají miliardy zahraničním majitelům

  • 127
Velké české firmy se předhánějí v dostizích, kolik ze svého zisku pošlou majitelům. A protože mezi vlastníky českých podniků čím dál více dominují zahraniční firmy, putují miliardy korun ven z České republiky.

Celkem si letos zahraniční majitelé českých podniků podle odhadů ekonomů odvezou z jejich zisků domů rekordních sedmdesát miliard korun.

"Je to určitá daň za rozvoj české ekonomiky," říká Helena Horská z České spořitelny, kterou vlastní rakouská Erste Bank. Na rozdíl od loňska, kdy se čtyřiceti miliardami korun dominovaly dividendy vyplácené ze zisků tradičních tuzemských bank a podniků, jež předtím prošly privatizací, letos budou vládnout nově vzniklé továrny.

Letos si však zahraniční majitelé z dividend podle odhadu ekonomů odvezou jen něco mezi dvaceti a třiceti miliardami korun. O většině peněz je přitom již rozhodnuto, protože velké firmy se zahraničními majiteli už výplatu dividend schválily.

Nejvíce si letos připíší belgičtí majitelé ČSOB. Největší česká banka, téměř zcela vlastněná belgickou KBC, rozhodla o výplatě dividendy 9,7 miliardy korun. Další vysoké příjmy budou mít i rakouští majitelé České spořitelny, která na dividendy dá 4,6 miliardy korun.

Tabáková společnost Philip Morris vyplatila 4,3 miliardy, Elektrárny Opatovice ovládané britskou International Power 2,7 miliardy, Česká pojišťovna dá rovné dvě miliardy korun. Naopak odpadne již přesun peněz do zahraničí od další vysoce ziskové firmy - Eurotelu.

Ten loni zaplatil na dividendách rekordních 11 miliard korun, z čehož měl zahraniční majitel Atlantic West těsně přes polovinu. Z letošních očekávaných čtyř miliard od této firmy však už bude profitovat jen polostátní Český Telecom, který mobilního operátora zcela ovládal.

Stát zatím na peníze čeká
Stát zatím na přísun peněz od velkých firem čeká a nejvíce má dostat od ČEZ a Českého Telecomu. Fond národního majetku, prostřednictvím něhož stát drží podíly ve firmách, odhadl letošní výnos z dividend na pět až šest miliard korun před zdaněním.

Loni na dividendách inkasoval 10 miliard. Stát má už ve své kase přes čtyři miliardy korun z patnáctiprocentní daně z dividend.

Vývoz peněz oslabuje korunu
Zahraniční majitelé vyměňují české koruny v tuzemsku a každá velká směna oslabuje českou měnu. Podle Ivo Nejdla z Raiffeisenbank například koncem dubna, kdy vyvážely již vyměněné peníze domů němečtí majitelé Transgasu a američtí vlastníci kutnohorské Philip Morris, oslabila česká koruna proti euru o šedesát haléřů.

Další firmy však ještě české koruny nevyměnily. "Výplaty dividend tak omezují prostor k dalšímu posilování koruny," říká Nejdl.