Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - Peníze, Kč | foto: Profimedia.cz

Firmy chtějí kvůli chybě státu vrátit už 12,6 miliardy. Nemají nárok, tvrdí vláda

  • 136
Žádostí českých firem, které chtějí využít chybu v zákoně, přibývá. Po státu chtějí už 12,6 miliardy korun. Myslí si, že v první polovině roku 2007 nemusely platit pojistné na sociální zabezpečení. Vláda nesouhlasí. "Každému bylo jasné, že platit musí, z jiných ustanovení zákona tato povinnost vyplývá," tvrdí ministr práce Petr Šimerka. Firmy zároveň vyzval, aby se žádostmi vyčkaly.

Do této chvíle podalo žádosti o vratky 4626 firem a obcí. Žádají většinou větší firmy, podle České správy sociálního zabezpečení budou ještě přibývat. Před tím státní úředníci a politici varují. Bojí se, že žádosti administrativně zahltí úřady, což by mohlo způsobit například zpoždění výplat důchodů.

V jednom ze dvou zákonů schvalovaných v rychlosti ve volebním roce 2006 vypadla věta o vyměřovacím základu. Všimla si toho jediná firma Ježek Software, která nedávno vyhrála u krajského soudu spor a zvedla tak vlnu žádostí o vrácení peněz. Kdyby chtěli peníze vrátit všichni plátci, stát by mohl přijít asi o sto miliard.

Ministerstvo práce i financí se ale shodují v jednom - povinnost platit státu pojistné dočasně nezanikla a ti, co si myslí opak, se hluboce mýlí. Mezi nimi jsou i právnické a auditorské firmy, které vycítily dobrou příležitost vydělat a začaly podniky oslovovat, aby je o jejich nárocích na vrácení peněz informovaly. - více čtěte Na chybě chtějí vydělat i daňoví poradci

"Někteří rádci, rádoby odborníci motivovali firmy, aby rychle podávaly žádosti o vratky," řekl dnes na tiskové konferenci ministr Šimerka.

Je krize, přesvědčoval firmy ministr

Přestože firma Ježek Software, jež vlnu spustila, vyhrála tříletý spor u krajského soudu soudu, zabývá se teď věcí Nejvyšší správní soud a není jisté, jak rozhodne. Šimerka upozornil, že není se žádostmi kam spěchat, protože promlčecí lhůta je pětiletá a skončí v roce 2012. Stát bude podle jeho slov všechny žádosti o vratky zamítat a bude se soudně bránit.

Ministr odrazoval firmy od podávání žádostí i připomenutím špatné hospodářské situace. "Každý ví, jaká je ekonomická situace a jaký dopad by to mělo," řekl.

Jak k chybě v zákoně došlo?


-Ve volebním roce 2006, kdy byly volby, se podávalo enormní množství návrhů na změny zákonů. Mezi nimi byly dva, týkající se pojistného. Oba byly se stejnou právní účinností 1. ledna 2007 a v pořádku. Pozměňovací návrh ale v jednom z nich posunul právní účinnost až do poloviny roku 2007. Tím bylo zaděláno na průšvih.

-Poslanci si toho všimli už v lednu, jenomže náprava ztroskotala kvůli tomu, že Ústavní soud nezávisle na tom krátce předtím vydal usnesení o neústavnosti přílepků.

-Díry v zákoně si všimly dva subjekty. Jeden nakonec pojistné zaplatil, firma Ježek Software ale platit odmítla, vedla soudní spor a koncem loňského roku vyhrála. České správa sociálního zapezpečení se bránila podáním kasační stížnosti u Nejvyššího správního soudu.