Česko ročně dováží zhruba 10 kilogramů diamantů.

Česko ročně dováží zhruba 10 kilogramů diamantů. | foto: Profimedia.cz

Film Krvavý diamant rozhýbal zájem o diamanty

  • 6
Film Krvavý diamant v hlavní roli s Leonardem DiCapriem spojil pojem diamant s násilím, válkou a terorem. Prodejci diamantů se před jeho uvedením obávali, zda jim neohrozí obchody. Česká firma Diamonds International Corporation prodávající diamanty tvrdí, že zájem o cenný kámen naopak podnítil.

"Film byl pro obchod dobrou reklamou. Před jeho uvedením panovala mezi obchodníky nervozita, ale lidé se na nás obracejí častěji a chtějí o diamantech více vědět," řekl ředitel holdingu Diamonds Přemysl Synek.

Společnost loni vykázala obrat 80 milionů korun a letos očekává nejméně dvojnásobný růst. Lidé kupovali zejména diamantové šperky. Jejich podíl činil asi 90 procent obratu firmy. Desetina připadla na takzvané investiční diamanty, které si lidé pořizují jako investici do budoucnosti.

Zájem o investiční diamanty podle Synka ve střední Evropě roste. Jen od začátku roku se totiž jejich podíl v obratu firmy zvýšil na 40 procent. Přisuzuje to zajímavým výnosům, stabilitě a vysoké likviditě této komodity. Firma chce proto letos expandovat do Ruska i Maďarska.

Růst zájmu o diamanty potvrzují i celníci. "Objem obchodů s diamanty poroste. Množství průmyslových diamantů zvýší poptávka zejména strojírenských firem, objem kvalitních diamantů určených na investice či výrobu klenotů poroste se zvyšujícím se blahobytem domácností," řekla expertka na diamanty z Generálního ředitelství cel Petra Neumanová.

Do Česka se v současnosti dováží zhruba 10 kilogramů surových diamantů. Většina z nich jde do průmyslu. Diamanty na výrobu šperků a investiční diamanty tvoří váhově pouze malou část celkového dovozu.

"Jejich cena je ale ve srovnání s průmyslovými diamanty několikanásobně vyšší - desetkrát i tisíckrát, a tak se na celkovém objemu obchodů podílejí významnou měrou," dodává Neumanová.

Kolik stojí diamant?
Investice do diamantů není žádnou levnou záležitostí. Jednoduchý diamantový šperk si člověk může pořídit od deseti tisíc korun. Mnohem dražší jsou však diamanty, do kterých se lidé rozhodnout investovat podobně jako například do nemovitostí.

Jednokarátové investiční diamanty, tedy o hmotnosti dvou desetin gramu, se dají koupit za 100 až 200 tisíc korun. Dvou až tříkarátové od šesti set tisíc korun. Na ty největší drahokamy musí mít zájemce připraveno několik milionů.

Synek se domnívá, že se tato investice lidem vyplatí.

"Cena diamantu o hmotnosti kolem jednoho karátu se zvyšuje od jednoho do tří procent ročně, diamanty mezi dvěma a třemi karáty až o deset procent a ty největší diamanty rostou i o 20 až 25 procent za rok," uvedl.

Společnost předpokládá, že v Česku v budoucnosti vznikne takzvaný Diamantový fond, do kterého budou lidé moci investovat i daleko menší částky.