O mýtném nakonec rozhodne soud.

O mýtném nakonec rozhodne soud. | foto: Alexandr Satinský

Evropská komise schválila český tendr na mýtné

  • 10
Výběrové řízení na české mýtné je v pořádku, rozhodla Evropská komise. Soutěž podle komisařů proběhla tak, jak měla, a neporušila unijní pravidla pro přidělování zakázek. Komise ovšem nevyloučila, že některá pochybení mohou odhalit české soudy.

Soudní řízení v Česku v současnosti probíhá. Výsledek tendru totiž u soudu napadl neúspěšný kandidát na zakázku - společnost Autostrade. - více zde

Evropská komise obdržela stížnost, že podmínky soutěže upřednostňovaly poskytovatele jedné technologie před ostatními. Konkrétně, že mikrovlnná technologie měla dostat přednost před satelitní, ačkoli byla soutěž od začátku prezentována jako technologicky neutrální.

Unijní pravidla ale umožňují zadavateli nastavit parametry tak, aby zvýhodnil určitou technologii, nesmí jít ale o preferenci konkrétní firmy. Po analýze dospěla Komise k závěru, že z tohoto pohledu bylo vše v pořádku a tendr evropská pravidla neporušil.

Další stížnost ale mířila k tomu, že zadavatel, tedy ministerstvo dopravy, se během soutěže choval k některým společnostem diskriminačně. Diskvalifikoval totiž postupně všechny účastníky tendru s výjimkou nakonec vítězné rakouské firmy Kapsch.

To by podle Komise už porušení unijních pravidel znamenalo. To však může nejlépe posoudit český soud, stojí ve zprávě.

Ministerstvo dopravy verdikt uvítalo, stejně jako Kapsch. „Vždy jsme vyjadřovali názor, že tendr byl transparentní, otevřený a objektivní. Jeho regulérnost již potvrdil svým rozhodnutím ÚOHS a jsme přesvědčeni, že i Krajský soud v Brně dojde ke stejným závěrům,“ řekl ČTK generální ředitel Kapsch Telematic Services Karel Feix.

Konkurenční společnost Autostrade ale namítá, že podle jejích informací Evropská komise nadále prošetřuje případnou nepovolenou veřejnou podporu ve prospěch konsorcia Kapsch.

„Nelze proto v žádném případě tvrdit, že Evropská komise vyhodnotila problematiku tendru na mýtné v ČR s konečnou platností a bez námitek.Komise uvedla, že v bodech, k nimž dnes vydala stanovisko, jsou české soudy více kompetentní k tomu, aby lépe posoudily celou problematiku. Komise bude i nadále jejich rozhodnutí, a tím i celou kauzu, sledovat,“ uvedla Autostrade v tiskovém prohlášení.