EuroTel od března zdraží volání mobilními telefony

P r a h a - Každý šestý z jednoho milionu majitelů mobilního telefonu bude muset od března sáhnout hlouběji do kapsy. Využívá totiž služeb prvního domácího mobilního operátora, společnosti EuroTel, a ta svým zákazníků zvyšuje ceny za některé služby. Například desetiminutový hovor se jim prodraží přibližně o devatenáct korun.
"Cenové změny se týkají pouze programů v digitální síti GSM Global, netýkají se majitelů analogových telefonů a předplacených karet Go," uvedla mluvčí EuroTelu Iva Taťounová.
Současně pro všechny zákazníky, kteří neplatí své účty inkasem, podraží o třicet korun i pravidelný měsíční poplatek. "S cenovou změnou ovšem mohou ušetřit ti, kteří si zavedou platbu inkasem. Těm se naopak poplatek o třicet korun sníží," upozorňuje Taťounová.
Konkurenční společnost RadioMobil, která provozuje síť Paegas, s žádným zdražováním letos nepočítá. Mimo jiné proto, že se k tomu zavázala v licenci.
"Nejde o cenovou regulaci jako například u pevných telefonů, ale o určení cenového stropu," říká ředitel Českého telekomunikačního úřadu David Stádník. "Stanovení maximální výše cen na určité časové období bylo totiž jedním z důležitých kritérií při výběrovém řízení, v němž se udělovala licence druhému mobilnímu operátorovi," dodává Stádník.
Ceny EuroTelu žádnému omezení nepodléhají, odborníci ovšem upozorňují, že při zdražování musí být velmi opatrný, aby neztratil zákazníky. "Nedá se říci, že by lidé vysloveně utíkali od EuroTelu k Paegasu. Ale během loňského roku jsme skutečně prodali meziročně více telefonů pro síť Paegas," tvrdí vedoucí jednoho z předních prodejců mobilních telefonů, který si ovšem nepřál být jmenován. Potvrzují to i statistické údaje: EuroTel měl loni dynamiku růstu zákazníků GSM proti předchozímu roku okolo osmdesáti procent, kdežto RadioMobil přes sto deset procent.