Největší podíl chudých lidí žije na Slovensku

Největší podíl chudých lidí žije na Slovensku | foto: Profimedia.cz

Eurostat: Nejvíce chudých je na Slovensku, nejméně v ČR

  • 324
Z bývalého Československa jsou země dvou extrémů - v Česku žije nejméně chudých a na Slovensku nejvíce. Vyplývá to z výzkumu Eurostatu. Domácností, kterým hrozí, že se octnou za hranicí bídy, je v tuzemsku osm procent, kdežto u našich východních sousedů více než pětina.

Slovensko se o poslední místo dělí ještě s Irskem a Řeckem, za Českem se s devíti procenty umístilo Švédsko a s deseti procenty Lucembursko, Maďarsko a Slovinsko.

Mezi charakteristiky chudoby zařazuje Eurostat například nedostatek peněz na udržování přiměřeného tepla, na vlastní auto nebo na jeden týden dovolené mimo domov.

Nejvíce si Češi stěžovali na zahraniční dovolenou. Nemá na ni třetina tuzemských domácností.

Osm procent Čechů si podle výzkumu nemůže doma pořádně zatopit. V příbytku s hnijícími okny, dveřmi nebo podlahami žije šest procent obyvatel a pořídit si splachovací toaletu nemůže každý dvacátý Čech.

Na Slovensku hnijí okna, Portugalcům je zima
Největším nedostatkem splachovacích toalet trpí obyvatelé Litvy. Toalety jiného typu musí využívat celá čtvrtina z nich. Stav oken, dveří a podlah zase nejvíce trápí Slováky. Na jejich hnilobu si stěžují čtyři z deseti našich východních sousedů. Po nedosažitelné dovolené mimo domov touží nejvíce Lotyši.

Z výsledků výzkumu mimo jiné vyplývá, že vnímání jednotlivých znaků chudoby je značně subjektivní. Například vysoké podíly těch, kterým vadila nemožnost udržovat doma přiměřené teplo, vykázaly státy jižní Evropy, kde je tepleji než třeba v pobaltských zemích.

Nejvíce si na špatné topení stěžují Portugalci (58 procent), po nich Litevci (56 procent) a třetí místo obsadili Španělé (40 procent).