Diskuze

KOMENTÁŘ: Euro je časovaná bomba, držme se od něj dál, říká ekonom Kovanda

Česká ekonomika se sice na úrovni jednotlivých firem eurizuje, ale přesvědčivých argumentů pro plošné přijetí jednotné evropské měny je poskrovnu. Zavedení eura by nepomohlo ani zahraničním investicím, ani zahraničnímu obchodu, vysvětluje v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

Fandím české koruně, s eurem se budeme mít o dost hůř

0 0
možnosti
MJ

Je zajímavé, že zatímco článek tvrdí, že kurz koruny je v důsledku intervencí slabý, tak zahraniční analýzy naopak řadí českou korunu mezi nejvíce přeceněné měny.

Ale my svou korunu známe nejlépe, tak čeho se bát.

0 0
možnosti
JV

Jací ČERNÍ PASAŽÉŘI? To jako máme být solidární a připojit se k placení stamiliardových dluhů, které nasekalo Řecko a další státy eurozóny? To by byla lumpárna na entou, hlavně vůči našim občanům, připojit se do krachujícího spolku, kdy Evropská Centrální Banka chrlí eura na běžícím páse, aby zachraňovala nezachranitelné.

2 0
možnosti
JH

J26a60n 18H44a35v12r52d30a

12. 11. 2019 10:36

Aaa, další pán, co tomu rozumí ;-D;-D;-D

Nestudoval jste u Jaromíra Soukupa? Anebo...Vašek Klausů říkal, že? ;-D

1 2
možnosti
KS

Můžeme se stavět na hlavu, ale jsme tak spoutaní s eurozónou, že je jedno, co máme. Beztak cítíme každé zakolísání eura. V eurech probíhá téměř veškerý český obchod. Koruny jsou hlavně pro výplaty.

1 1
možnosti
MJ

Hlavně mi unikl smysl těch intervencí, když roky držely prakticky pevný kurz právě k euru.

1 0
možnosti
LU

Toto je ekonóm?8-o

0 0
možnosti
PJ

Dál od Eura sděluje pseudoexpert Kovanda. Ono vlastní měna umožňuje velké vládní machinace a pokud to tvrdí Kovanda z Agrofertu, je potřeba zbystřit.

2 2
možnosti

Ten pán má názor. Ale ekonomickými fakty podložený ho nemá. Všechny vyjmenované jevy nás totiž zcela jasně a nepochybně zasáhnou, ať chceme nebo ne, s Eurem i bez něj. Koruna nic zásadního neutlumí, naopak přináší jednu nevýhodu, a tou je rozkolísanost kurzu ve světových krizích. Pro ekonomiku nic moc, pro tu je zásadnější stabilita.

Záporné sazby Eura jsou samozřejmě špatné, ale jejich negativní dopady tu pociťujeme bez ohledu na to, jakou měnu máme, protože tak jako tak jsme součástí Evropy.

3 2
možnosti
LD

Ten pán si opravdu říká ekonom? Tolik nesmyslů v jednom článku se jen tak nevidí. Jak asi přihrála moudrá ČNB peníze hloupých zápaďáků našim exportérům? Tím, že zlevnila pro ně naši práci a oni se na dovozech od nás napakovali? Privatizátoři českých montoven se také trochu svezli, ale při intervenci byli okradeni hlavně řadoví občané ČR. Částečně to tolik není vidět, protože máme v centrální bance miliardy zbytečných eur, se kterými si neví rady. V případě krachu eura na to ČR ale doplatí daleko více než některé země eurozóny. Obhájci koruny zatajují nebo nechápou, že mít vlastní měnu závislou na měně daleko většího hospodářského prostoru znamená, že si ji můžete pouze uměle znehodnotit, nikdy nadhodnotit. Tudíž perfektní pro spekulanty, nebezpečné pro občany.

1 1
možnosti

První otázka, co se má položit, když se uvažje o změně zákonu, je zda je potřeba aby do toho stát zasahoval. Tak tu zde tu otázku pokládam. A za mě je špatně centrálně násilim nutit lidi přijimat nějakou konkretni menu.

2 1
možnosti
JM

Nechápu, co jste chtěl říci. Je špatně přijímat CZK nebo € ?

0 0
možnosti
VD

Jakmile se k něčemu vyjadřuje Kovanda, tak zbystřím, čtu a zkoumám, abych byl připravenej.

1 1
možnosti