Stát navrhl razantní snížení podpory malých slunečních elektráren. Panely zmizí ze střech, bojí se zastánci fotovoltaiky.

Stát navrhl razantní snížení podpory malých slunečních elektráren. Panely zmizí ze střech, bojí se zastánci fotovoltaiky. | foto: Profimedia.cz

Stát přidusí drobnou fotovoltaiku. Panely zmizí ze střech, bojí se firmy

  • 924
Energetický regulační úřad chce příští rok výrazně přiškrtit podporu malých slunečních zdrojů pro výrobu elektřiny. Z letošních více než pěti korun na kWh se zelený bonus u elektráren nízkého výkonu sníží až na 1,9 koruny. Zastánci fotovoltaiky varují: je to konec solárních panelů na střechách domácností a rána pro výrobce.

Z návrhu ERÚ, zveřejněném v pátek na stránkách regulátora, vyplývá, že by stát od ledna podporoval jeden kWh vyrobené elektřiny u zdrojů do 5 kWp (kw peak je špičkový výkon fotovoltaické elektrárny, pozn. redakce) částkou 2,46 koruny a u elektráren do 30 kWp částkou 1,9 Kč. Ve druhé polovině roku by bonus dál klesl.

Podle České fotovoltaické průmyslové asociace meziroční snížení podpory o 50 až 65 procent povede k likvidaci solárního byznysu v ČR, ceny zelených technologií totiž klesají, ale jen o 10 až 20 procent ročně.

"Podle informací z trhu přestává být pro běžné zájemce solární elektrárna za současných technických a ekonomických podmínek dostupná, již pokud podpora klesne pod čtyři koruny za kilowatthodinu," uvedla výkonná ředitelka asociace Zuzana Musilová.

"V příštích několika letech si solární elektrárnu na svou střechu nepořídí téměř žádná česká domácnost či firma," varuje asociace s tím, že zastavení výroby slunečních elektráren by připravilo o práci zhruba 5 tisíc lidí.

Zastavení výstavby by údajně vedlo ke krachu většiny instalačních a výrobních firem. V současné době v České republice působí stovky českých a zahraničních firem specializujících se na výstavbu malých solárních elektráren a výrobu či prodej fotovoltaických komponentů. Řada z nich do ČR přišla za zahraničí. Například IBCSolar, Conergy, Schucco, SMA, Franken Solar a další.