Vlajky členských států před budovou Evropského parlamentu ve francouzském...

Vlajky členských států před budovou Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku | foto: Profimedia.cz

Skvělá zpráva pro Evropu. Vyjednavači se shodli na reformě trhu s elektřinou

  • 23
Vyjednavači Rady Evropské unie zastupující členské státy a Evropského parlamentu se ve čtvrtek v Bruselu shodli na návrhu reformy trhu s elektřinou (EMD). Úprava má posílit stabilitu trhu, chránit spotřebitele před náhlými výkyvy cen a snížit evropskou závislost na ruském plynu. Návrh musí nyní schválit členské státy i Evropský parlament.

Nová opatření by měla vytvořit nárazníkovou zónu mezi trhem a spotřebiteli. Dodavatelé elektřiny budou mít nově povinnost nabízet zákazníkům smlouvy s fixní délkou a fixní či dynamickou cenou, přičemž nejdůležitější podmínky budou muset být uvedeny transparentně a přehledně.

Novinkou má být také možnost vyhlášení mimořádné tržní situace, za které bude možné regulovat cenu elektřiny pro domácnosti a malé a střední podniky K tomu může dojít pouze na omezenou dobu a za předpokladu, že ministři na základě návrhu Evropské komise a při splnění předem stanovených podmínek schválí vyhlášení stavu unijní krize cen energií.

Evropská komise navrhla další změny energetiky. Spotřebitele mají více chránit

„Dohoda je skvělou zprávou. Mimo jiné pomůže omezit emise skleníkových plynů a podpoří produkci energie nezávislé na fosilních palivech, uvedla Teresa Riberaová, ministryně pro ekologickou transformaci Španělska, nyní předsednické země Rady EU.

Za Česko dohodu v říjnu podpořil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který si od ní slibuje větší „odolnost trhu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, předvídatelnost nákladů na energie do budoucnosti a posílení konkurenceschopnosti našeho průmyslu“.

Návrh je součástí širší reformy designu trhu s elektřinou v EU, která zahrnuje i nařízení zaměřené na zlepšení ochrany EU před manipulací s trhem prostřednictvím lepšího monitorování a transparentnosti (REMIT). Prozatímní dohody o nařízení REMIT bylo dosaženo v polovině listopadu.

Rada a Parlament se dohodly také na posílení opatření, která mají členské státy zavést na ochranu zranitelných a energeticky chudých zákazníků, včetně přidání definice energetické chudoby a to spolu s odkazem na novou směrnici o energetické účinnosti, která přijme vhodná opatření.