Domácnosti si za elektřinu připlatí zhruba o deset procent více peněz než nyní.

Domácnosti si za elektřinu připlatí zhruba o deset procent více peněz než nyní. | foto: Profimedia.cz

Elektřina zdraží, domácnosti si připlatí deset procent

  • 174
Největší domácí energetická společnost ČEZ od ledna zdraží elektřinu o 14,4 procenta. Domácnosti tak podle odhadů zaplatí asi o deset procent více než nyní.

Cena silové elektřiny, jejíž zvýšení ČEZ oznámil, se na konečných cenách elektrické energie pro domácnosti bude tentokrát podílet zhruba padesáti procenty, uvedl energetický gigant.

Pokud se k samotné ceně elektrické energie připočítají i zvýšené poplatky za přenos a distribuci elektřiny, měli by lidé zaplatit od příštího roku za elektřinu o deset procent více, předpovídají odborníci.

"Odhaduji, že ceny pro domácnosti v příštím roce stoupnou o 9,7 procenta," řekl iDNES.cz analytik makléřské firmy Cyrrus Jan Procházka.

Ekonom přitom počítal s tím, že regulované poplatky za přenos a distribuci elektřiny vzrostou meziročně o 1,5 procenta, tedy o tři desetiny procentního bodu více než letos. "Tentokrát ceny stoupnou o něco málo více," připouští mluvčí Energetického regulačního úřadu Anna Veverková s tím, že úřad zveřejní ceny až v říjnu.

popisek Abeceda reforem
Co se od ledna 2008 změní

Do nové ceny Procházka promítl i novou ekologickou daň, kterou vláda prosadila v reformě veřejných financí. Ta už čeká jen na podpis prezidenta. - více zde

Cenu elektřiny určil trh
"Při tvorbě ceníků jsme vycházeli z cen, za jaké se v srpnu obchodovala elektřina na nové energetické burze," vysvětlil v pondělí Hospodářským novinám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. - více zde

Obchodovat na burze se začalo v polovině července, kdy se elektřina prodávala za pevně stanovenou cenu 50,4 eura za megawatthodinu. - více zde

Po uvolnění obchodování ale ceny vzrostly a přiblížily se německému trhu. Nyní se energie na příští rok prodává za 54,5 eura. Lednové zdražení tak bude podle listu nižší, než by odpovídalo čistě tržnímu obrazu burzy.

Na letošek se platby domácností za elektrickou energii zvýšily v průměru o 7,9 procenta. Neregulovaná cena silové elektřiny se v průměru zvýšila o 16 procent, připomněla ČTK.

Zatímco cenu silové elektřiny určuje trh, poplatky za distribuci a daně, které se do koncové ceny pro domácnosti promítají, může regulovat stát.

ČEZ rozšířil tarify
Energetická společnost dále nabídla lidem možnost platit za elektřinu v různých tarifech. Vedle stávajících produktů Comfort, Basic a Exclusive, které fungují na roční bázi, budou moci lidé platit ceny i v takzvaných klouzavých tarifech Kvartál a Měsíc.

Domácnosti a podnikatelé, kteří je využijí, nebudou uzavírat smlouvy na dodávku každé čtvrtletí nebo měsíc, ale jejich cena se bude určovat na příslušné období podle aktuálních cen na burze.

ČEZ očekává, že nabídku budou využívat z počátku spíše jen firmy, zaspekulovat si však mohou i domácnosti.

"Zákazníci, kteří budou očekávat, že krátkodobé ceny budou oproti ročním nižší, mohou sázkou na krátkodobé produkty vydělat. Samozřejmě, nesou ovšem i riziko, že zaplatí více, pokud ceny na burze porostou,“ řekl obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.

,