Energetické firmy ukazují karty. ČEZ i E.ON příští rok zdraží proud. Ilustrační foto

Energetické firmy ukazují karty. ČEZ i E.ON příští rok zdraží proud. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Elektřina od E.ON zdraží od ledna o 1 procento

  • 20
Společnost E.ON, která dodává elektřinu zhruba 1,4 milionům zákazníků na jihu Čech a Moravy, od ledna zdraží o jedno procento. Pokud neprojde zákon o obnovitelných zdrojích, připlatí si domácnosti 6 procent. Ceny elektřiny porostou i u ČEZ.

Silová elektřina, která tvoří zhruba třetinu celkové ceny na složenkách a je neregulovanou složkou, se u energetických firem snižuje. Koncové ceny ale porostou.

Například E.ON zlevňuje silovou elektřinu o 10 procent domácnostem a až 15 procent firmám. Přesto ale zdraží o procento. Podnik to odůvodňuje nárůstem regulované složky, kterou nemůže ovlivnit, a hlavně příspěvkem na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

"Pokud však novela zákona schválena nebude, musí domácnosti počítat s průměrně šestiprocentním nárůstem cen. V konečném důsledku by tak zaplatili oproti letošnímu roku o několik stokorun více," uvedl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Největší distributor elektřiny ČEZ oznámil, že silovou elektřinu zlevní o 2,5 procenta, ale konečné ceny se kvůli podpoře obnovitelných zdrojů meziročně zvýší. "Obecný propočet nemáme, protože se ceny liší od lokality," řekl iDNES.cz mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Česká energetická skupina E.ON zásobuje elektřinou v jižních Čechách a na jižní Moravě 1,4 milionu zákazníků a má pětinový podíl na trhu.

Energetický regulační úřad včera oznámil, že elektřina od ledna domácnostem zdraží v průměru o 4,6 procenta, pokud by ale neprošla novela zákona, která zdaňuje příjmy solárních elektráren, ceny by povyskočily až o 11,2 procenta. (čtěte Proud zdraží o 4,6 procenta)

Od ledna do března zdraží také zemní plyn od RWE Transgas, a sice o 2,3 procenta. Důvodem jsou údajně oslabování měny kvůli problémům eurozóny a postupné zdražování ropy. Pražská plynárenská ceny v prvním čtvrtletí ponechá na stejné úrovni.