Šesti- a víceprocentní růst si ekonomika udržuje už deset čtvrtletí.

Šesti- a víceprocentní růst si ekonomika udržuje už deset čtvrtletí. | foto: Profimedia.cz

Ekonomika ve 3. čtvrtletí zpomalila, přesto si vede dobře

  • 125
Výkon české ekonomiky zpomalil ve 3. čtvrtletí své tempo růstu meziročně na šest procent. Zpomalení je však mírnější, než odhadovali analytici. V úhrnu za 1. až 3. čtvrtletí byl HDP meziročně vyšší o 6,3 procenta. Šesti- a víceprocentní růst si tak ekonomika udržuje už deset čtvrtletí.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Analytici původně očekávali zpomalení růstu HDP pod šest procent. Tahounem ekonomiky zůstávají i nadále investice a spotřeba domácností.

"Dnešní údaj potvrzuje očekávání pozvolného zpomalování ekonomiky na stále slušná tempa," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Domácnosti utrácejí více především díky rychlému poklesu nezaměstnanosti a růstu reálných mezd.

"Investice jsou podpořené investicemi do bydlení − předzásobení před zvýšením DPH, což uvidíme ještě ve 4. čtvrtletí 2007," uvedl analytik České spořitelny David Navrátil.

Analytici se shodují, že i přes mírné zpomalení si ekonomika udržuje svižné tempo. Ve srovnání se starou evropskou patnáctkou a celou EU roste více než dvojnásobně.

Zároveň ale upozorňují na to, že ekonomika má své nejlepší období za sebou. Letos sice ještě udrží růst blízko 6 procent, příští rok ale podle odhadů zpomalí na 4−4,5 procenta.

Na růstu ekonomiky se podepíší reformy a zdražování, kvůli kterému budou lidé méně utrácet. Zbrzdí jej také nedostatek pracovní síly, který trápí české firmy. více zde