Hospod, kde neumí natočit správnou míru, navíc oproti loňsku přibylo. A to o celých dvanáct procent. Nejlépe si v průzkumu vedly restaurace v Děčíně.
Průzkumníci hodnotili i ochotu obsluhy vyřešit rychle reklamaci, ve většině případů se přitom číšníci postavili ke stížnosti čelem. Například v Brně U Jošta, v Olomouci U Rytíře nebo v Hradci Králové Na Hrázce prý pivo dotočili s omluvou.
"Nejhorší výsledky lze vidět v restauracích, kde točí výraznou podmíru a ještě se chovají arogantně," píše ve zprávě z průzkumu SOS. Mezi nejhorší podniky se tak podle sdružení zařadila restaurace Kaskáda v Hradci Králové a Hospůdka na Špici v Ostravě-Zábřehu, uvedlo sdružení.
Co je správná míraSOS a Česká obchodní inspekce vysvětlují správnou míru piva jako stav, kdy pivo sahá přímo na rysku a samotná pěna je až nad ní. |
Neslavně dopadly hospody v jednom z pivovarnických center, v Českých Budějovicích. Ze čtyř testovaných podniků natočily tři výraznou podmíru, k rysce scházel pivu více než centimetr.
Mírnou podmíru natočil výčepní i ve slavných Masných krámech, vzápětí se ale omluvil a pivo dotočil.
Podmíru si neodpustili ani v podobně slavné pivnici Pegas v Brně, kde průzkumník navíc hodnotil chování kritizovaného výčepního jako nepříjemné, uvedlo sdružení.
"Celkový dojem z průzkumu je opět rozporuplný, protože došlo ještě ke zhoršení situace oproti říjnu 2009. Skrytým důvodem však může být mimo jiné i to, že naši průzkumníci se již nebojí a zaznamenávají podmíry také u těch restaurací, kde se jedná jen o pár milimetrů piva pod ryskou. To by mohlo změkčit celkové hodnocení. I přesto lze vidět, že máme u nás ještě co dohánět," napsalo SOS.