Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | foto: Jakub Mertl

Dukovany znovu odstavily čtvrtý blok, do provozu přitom najížděl od pátku

  • 3
Jaderná elektrárna Dukovany v pondělí znovu odstavila čtvrtý blok, minulý pátek přitom u něj skončila plánovaná dvouměsíční odstávka. Důvodem je kontrola jednoho z parogenerátorů. Energetici totiž při následných testech zjistili mírně odlišné parametry u parogenerátoru, proto přerušili najíždění bloku do plného provozu.

O odstávce informoval mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Harmonogram prací zatím firma ČEZ neoznámila. Podle předběžných informací potrvají několik dnů.

Čtvrtý blok přestal dodávat elektřinu do sítě v 11:42. Zbývající tři bloky elektrárny jsou v provozu. Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

V pátek nad ránem připojili energetici ve čtvrtém bloku generátor prvního turbosoustrojí, druhý připojili v neděli. Nesoulad parametrů v části primárního okruhu podle mluvčího zjistili při standardních kontrolách a testech, jichž se provádějí desítky. „Cílem těchto kontrol je před uvedením bloku na plný výkon otestovat a odzkoušet všechna zařízení při testovacím tlaku,“ uvedl.

Jedna z diagnostických metod podle Bezděka ukázala mírně odlišné parametry u jednoho z parogenerátorů. „V rámci konzervativního přístupu dnes dopoledne proto odborníci rozhodli o kontrole stavu a případném odstranění závady,“ dodal.

Plánované odstávky bloků s výměnou části paliva, kontrolami a úpravami zařízení už byly letos v Dukovanech tři. Čtvrtý blok Dukovan byl tento rok dvakrát odstaven krátkodobě. V dubnu stál devět dní kvůli kontrole zařízení sekundární části potrubí parogenerátoru, ze stejného důvodu byl následně krátce odstaven i třetí blok. Další červencová několikadenní odstávka čtvrtého bloku byla kvůli údržbě jednoho z cirkulačních čerpadel.

Elektrárna Dukovany loni vyrobila 11,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny. V provozu je od roku 1985.

,