- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Hele, jedině paní Kloučková. Pro příště.
Droždí čerstvé i sušené mám doma dost, pečeme od té doby, co Babiš začal omezovat obchody. Ale vše jsem nakoupil u Vietnamce, protože v marketech se ani jedno sehnat nedalo.
Jinak nedostatek droždí není žádný problém, kvásek si může udělat každý sám, stačí mouka a voda, jednodušší to být nemůže.
Lidi se zbláznili.
Stačí přece dávat desetinu nebo ještě méně droždí, a vykyne to stejně. Jen to trvá déle, protože droždí se se v těstu musí namnožit.
Jedna malá kostka droždí uložená v chladu tak klidně vydrží při každodenním pečení 14 dnů. Než se zbytek uložený v ledničce zkazí.
Je to smutné konstatování. Ale holý fakt.
Nechci, aby to vypadalo, že snad straním komoušům, ale byly jsme soběstačným státem a všechno jsme si dovedli vyrobit.
Ani ta drožďárna už u nás není ani jedna, děs....
A jakou to má souvislost s nedostatkem droždí? To myslíte, že pokud se český zákazník pomátne a začne vykupovat droždí ve velkém, že by extrémně zvýšenou poptávku česká firma uspokojila? Myslím, že ne...
Drozdi neni nedostatek, nestihaji linky na "vyrobu" kosticek, je to v clanku.
Proste nikdo nepocital s tim, ze lidi zblazni a mesicni kapacitu drozdi se rozhodnou vykoupit za tri dny. A investovat do tohodle je taky blbost, co bude pak ta firma delat, az tohle silenstvi opadne?
Droždí by se mohlo vyrábět ve kvasných nádobách malých pivovarů. Případně kvasných nádobách palíren, kde se jinak kvasí ovoce na pálenku.
Výroba kvasinek je v podstatě stejný proces jako kvašení piva, vína či ovoce, akorát žádaný produkt a odpadní produkt se přehodí a kvašení se ukončí v jiném bodě, dříve, než zvýšená koncentrace etanolu kvasinky usmrtí.
Problém by pak ale byl s následným zpracováním, droždí by se z kvasu muselo odfiltrovat, získaná hmota kvasinek ještě odvodnit a slisovat do kostek. Na to v pivovaru nebo pálenici nejsou stroje.
A na to jste přišel sám, nebo to říkala Máňa?
Aby ho nebylo v obchodech málo, když tam nakupují i jiní maloobchodníci a podnikatelé, kteří by zvlášť v nouzovém stavu a u nedostatkového zboží měli nakupovat jedině ve velkoobchodě. Minulý týden předemnou kupoval někdo celou krabici, kterou nejspíše plánoval dále prodávat ve večerce.
Už léta tvrdím, že byc měli zakázat drobným obchodníkům a restauratérům nakupovat v supermarketech. Na co jsou makra a podobné velkoobchody???
Stacilo by, kdyby kostka drozdi misto 2Kc stala 10Kc nebo 15Kc.
Co se asi muze stat, kdyz je tak levne. Lide ho vykoupi, i kdyby ho potom meli vyhodit do kose.
To jste trochu zaspal. To droždí stávalo tak 8-10Kč běžně
Kdyby média nepsala takovéto hovadiny, tak je všeho dost. Když napíšou, že je nedostatek buráků, tak to Češi vykoupí, i když by to jinak polovina vůbec neřešila. Takže můžeme poděkovat médiím, že není droždí.
No, s tim nesouhlasím. O nedostatku droždí se píše teprva teď, ale já kvasnice na knedliky nemoh sehnet už minulý týden.
Větší sranda by byla, pokud by firmy začli pokrývat především poptávku ve vlastní zemi...